Краљево: Донације ЕУ малим и микро предузећима

У Краљеву је додељено 68 цертификата малим и микро предузећима која су, у оквиру програма ЕУ ПРО, добила новац за куповину опреме. Европска унија је дала више од два милиона евра бесповратних средстава а, у зависности од величине донације, предузећа су морала да обезбеде 20 до 30 одсто потребних средстава.

Баточинско предузеће које си-ен-си машинама израђује металне профиле за авионску, аутомобилску  и медицинску индустрију, 95 одсто производа извози. Извозиће, надају се, и више, када уз помоћ 30.000 евра донације купе мерни апарат који ће им помоћи да сваки производ буде истог квалитета и величине. 

Тиме ће се, како каже Милена Милојевић из предузећа „Мекатек индустри”, отворити могућност за добијање нових послова и за отварање нових радних места:

„Конкретно, у питању су четири нова радна места која ћемо бити у прилици до краја године да отворимо.”

Прве године, петоро радника запослиће и предузеће за производњу колача из Краљева. У наредне три, још дванаест. На то су се обавезали када су добили 50.000 евра бесповратних средстава, истиче власник  Александар Станић:

„Направићемо нову хладњачу, купићемо машину за производњу кекса, машину за чоколадирање. То ће све допринети бољем квалитету производа, убрзањем наше производње и бићемо конкуретнији на тржишту.”

Од десет до педесет хиљада евра добило је 106 предузетника, микро и малих предузећа из 44 места.

„Ваши пројекти доказују да овакви програми које реализујемо са српском Владом имају конкретне резултате и да доносе економски развој. Ви имате прилику да испуните своје снове, али у исто време да запослите људе и омогућите им напредак”, рекао је Кристијан Данијелсон, генерални директор за суседске односе и преговоре о проширењу при Европској комисији.

Добијањем бесповратних средстава, фирме су се обавезале на друштвено одговорно пословање, објашњава Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, између осталог, да помогну реконструкцију и опремање вртића и школа, очисте и уреде корита мањих река или стипендирају ученике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво