Крушевац: Предавање о опасностима у виртуелном свету

У оквиру пројекта „Безбедност деце на интернету”, чији је покровитељ фондација „Тијана Јурић”, у Центру за стручно усавршавање у Крушевцу организована су петодневна предавања и радионице за ученике виших разреда основне школе, њихове родитеље и наставнике.

Интернет не познаје границе. Из минута у минут на друштвеним мрежама излази небројено много објава. Заклоњени иза екрана у потражи за пажњом, пријатељима и лајковима деца, као најрањивија категорија, често заборављају да их опасности вребају у виртуелном, као и у реалном свету.

Да је из године у годину све већи број деце која су посредством интернета постала жртве педофила сведоче и подаци полицијске акције „Армагедон”, у којој је за девет година ухапшено скоро 200 особа.

„Међу њима су, што највише забрињава, људи којима сами родитељи безрезерно верују као што су педијатри, социјални радници, свештеници, вође хорова, спортских тимова. Наравно, није проблем у тим професијама него што сами педофили траже начина да буду у свакодневном контакту са децом, па се нађу и у таквом окружењу”, каже Влада Арсић, цертификовани предавач МУП-а.

У недостатку животног искуства и мудрости, деца често не препознају реалну опасност, због чега су родитељска брига и међусобно поверење кључ за њихову безбедност.

„Ако они не нађу довољно времена за своје дете неко други ће га сигурно наћи”, упозорава Влада Арсић.

Са жељом да код најмлађих подигне свест о могућим злоупотребама на друштвеним мрежама Фондација „Тијана Јурић” је широм Србије организовала три стотине предавања.

„Овим обукама ће бити обухваћено више од 700 ђака са територије града и сеоских подручја. Ми се трудимо да им на неки начин ову тему прииближимо и да превенцијом спречимо интернет насиље”, наводи Ненад Станојевић, директор Центра за стручно усавршавање у Крушевцу.

С циљем да се укаже на бројне злоупотребе интернета и друштвених мрежа, сутра ће у Центру за стручно усавршавање, од 18 часова, бити организовано и предавање за родитеље и наставнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво