Повратак стада на пропланке Копаоника

Пет сточара из куршумлијских поткопаоничких села удружени у прву сточарску задругу "Пет пастира", уз увећање сточног фонда, успели су и да, уз помоћ локалне самоуправе и државе, обнове механизацију која је због застарелости и била највећи проблем.

 У Игришту, селу на обронцима Копаоника, некада су се пропланци белели од стада. Са миграцијом становништва, гасила се једна по једна породична фарма, тако да се сада стока гаји само у неколико домаћинстава.

„Ту сам се родио, ту смо се сточарством бавили, целог века и дан данас и ето. Бројно је стадо око сто и нешто оваца, имам и десетак коза. Има пашњака, има услова стварно, него што нема више ко да ради”, каже Јордан Ђокић, члана Земљорадничке задруге „Пет пастира”.

Јордан је од пре две године и један од петорице оснивача прве сточарске задруге на овим просторима, која се претежно бави овчарском производњом.

„Рачунамо да удруживањем можемо да унапредимо продају производа и тако даље, јер имамо већу понуду”, истиче задругар Ненад Јовановић (ЗЗ „Пет пастира”).

Њихове напоре да кроз даљи развој сточарске производње, обезбеде и опстанак на својим огњиштима, подржавају и локална самоуправа, као и Министарство за регионални развој, које је прошле године помогло задругу са седам и по милиона динара.

„Набавили смо два трактора, који нам много помажу, јер нам је механизација застарела, набавили смо берач кукуруза, за жито да обезбеђујемо за овце, прикључна средства, фрезе, плугове”, наглашава Радован Јевђић.

„Добро је да се задруге формирају, да људи имају међусобно поверење, јер без тога, сигурно је, ниједна задруга не може да функционише”, каже Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

А са повратком стада, овде би могла да оживи и остала пољопривредна производња.

„По два-три хектара кромпира, лука, пасуља. Све то може овде да се произведе здраво, без хемије”, додаје Јордан.

Успех пет задругара, вратио би веру да је живот могућ и на овим, скоро напуштеним просторима и зато се надају да ће држава наставити да им помаже, пре свега око организације задруге и пласмана производа.










Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво