Опово: Како повећати наталитет

У општини Опово прошле године рођене су само 83 бебе, док је број умрлих много већи. Општина финансијски помаже будућим родитељима, али чини се да то није довољан подстицај.

Ивана Обрадовић из Опова је пре два месеца постала мама малог Новака. То јој је друго дете, на које се одлучила после десет година, иако ни она ни муж немају стално запослење.

 

Ивана Обрадовић каже да је планирала да прво добије посао у школи, пошто је дипломирани географ:

„Међутим, када сам видела да се у животу не може све испланирати, одлучила сам да не размишљам тако о томе.”

Као и остали родитељи беба које су рођене прошле године, Ивана је добила на поклон пакет са основним потрепштинама за новорођенче у вредности од 8.000 динара. Општинска управа обезбеђује средства за то, као и за куповину ауто-седишта.

Љубица Јевтић, која има близанце Богдана и Дамјана, задовољна је том врстом помоћи:

„То је велики издатак за родитеље, али локална самоуправа и Агенција за безбедност саобраћаја су су то препознале и помогле нам. То бих похвалила.”

До пре неколико година, у општини Опово годишње се рађало око сто двадесеторо деце. Тај број се смањио за трећину, тако да ће садашња генерација кад крене у школу имати два одељења мање.

Општинска управа обезбеђује олакшице за полазак у вртић, истиче Анкица Јожика:

„Обезбеђујемо бесплатан целодневни боравак за друго дете породицама којима деца иду у исту установу, и за свако треће дете које се уписује у вртић.”

Са жељом да се помогне будућим родитељима да се одлуче и боље припреме за долазак бебе, у Дому здравља је прошле године отворена „Школа родитељства”, која ради једном недељно.

„Трудимо се да им приближимо лепоту родитељства, да их научимо да буду добри родитељи и да тиме помогнемо наталитет у овој нашој средини”, објашњава Данијела Јанковић, из Дома здравља у Опову.

Финансијска нестабилност један је од главних разлога због којих се парови ретко одлучују на већи број деце. Тешкоће сигурно постоје, али треба да преовлада задовољство и срећа коју доноси родитељство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара