Вaљево: Припајање школа, гашење сеоских одељења

Због малог броја ученика, неколико четвороразредних одељења у ваљевским селима, могло би да буде затворено. У том случају, ђаци ће наставу похађати у матичним школама, а средства за њихов превоз биће обезбеђена из градског буџета.

Након седам деценија рада, издвојено одељење у ваљевском селу Тупанци, требало би да буде припојено већој  школи у Причевићу. Број деце и будућих првака, организвање превоза, удаљеност матичних школа и посебно бољи услови рада, само су неки од критеријума којима су се руководили у градској управи при припајању издвојених одељења:

 

"Какви су овде услови, пољски WЦ напољу, школа оронула, запуштена, школа у Причевићу има знатно боље услове. Затим тамо се користе информационе технологије, рачунари, једноставно ово једно дете имаће тамо, овде је оно само, нема социјализације личности, тамо има двадесет деветоро деце", каже проф.др Мирољуб Ивановић, члан градског већа у Ваљеву.

И 3 ученика издвојеног одељења школе у Доњој Каменици, једне од најстаријих у овом крају, своје досадашње старе учионице, замениће новим у матичној школи у Горњој Каменици. За родитеље малобројних ђака у овим издвојеним одељењима, основна примедба је организовање превоза ученика:

"Какви ће бити услови превоза, сад то са становишта неких пара, новца јесте за државу, али тотална неизвесност за моју децу како ће путовати како ће се даље школовати".

"Цео дан не може да дође кући да се врате из те матичне школе горе. Имају превоз, зими исто је проблем кад су велики снегови."

У матичној школи у Каменици, уз све услове као и у градским срединама, организован је и продужени боравак за децу, што је посебно важно због превоза ђака од првог до четвртог разреда.

"Оно што је добро и што је повољност јесте да би могли да користе продужени боравак у нашој школи где би могли безбедно и сигурно да проведу време до поласка кући. Моје као директора јесте да настојим да све запослене распоредим", каже Данијела Марковић, дир. ОШ "Милован Глишић" из Каменице код Ваљева.

Почетак рационализације мреже основних школа, треба да допринесе развоју и унапређењу процеса образовања. Како ће све заживети у пракси, остаје да се види, већ од наредне школске године, на примерима деце издвојених сеоских одељења, која ће прва бити припојена матичним школама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи