Лек за грип у држaвним апотекама у Београду и Нишу

Са симптомима сличним грипу за протеклих шест недеља регистровано је више од 104.000 пацијената. У тежим случајевима лекари препоручују антивирусни лек Тамифлу за који, како кажу фармацеути - не постоји адекватна замена. Проверавали смо да ли га има довољно у апотекама.

Од почетка сезоне грипа државне апотеке у Нишу нису имале проблема око набавке довољне количине "тамифлуа".

"Имамо све три јачине, али је најкритичнија доза од 75 милиграма, јер је у велепродајама било најмање”, каже Тања Арсић из Апотекарска установе Ниш.

У Златиборском округу у приватним апотекама овог лека углавном нема, а у државним апотекама недостаје "тамифлу" од 75 мг, али се оптимална терапијска дозе за одрасле постиже комбиновањем два слабија лека.

„У почетку смо набавили онај лек који је био на располагању, а то су дозе од 30 и 45 мг, које заједно дају дозу за одрасле, тако да је лек могао да се користи и за одрасле и за децу”, каже Радоица Мишовић, директор Апотека Ужице.

Овај лек, који своју пуну ефикасност достиже ако се употреби најкасније два дана после појаве симптома, врло је тешко набавити у зрењанинским апотекама, где фармацеути чекају на испоруку нових количина. „Тамифлу” је тешко набавити и у Шапцу где, срећом, није ни било велике потребе за тим.

„Ми га поручујемо само у изузетним случајевима, и то врло ретко”, каже др Катарина Шимон, из шабачког Дома здравља. „Ми препоручујемо мировање и узимање лекова против температуре, тј. антипиретика.”

Тамифлу је могуће набавити само уз извештај лекара, а цена је 2.700 до 3.200 динара, у зависности од јачине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво