За боље разумевање Срба и Албанаца

Очување језика и боље међусобно разумевање Срба и Албанаца циљ је активности у оснаживању права националних мањина, које Општина Медвеђа предузима уз подршку Савета Европе. Пројекат „Да се боље разумемо” обухвата, између осталог, набавку опреме за симултано превођење и обуку преводилаца.

У рукама дипломе Економских факултета у Нишу и Приштини, али посао у општини Медвеђа обезбедило им је перфектно знање српског језика. Мирсада Бејић и Аурора Мухареми годинама раде као преводиоци, недавно им се придружила и Сељвија Хисени. Пола радног времена ових дана резервисано је за усавршавање.

„Ова обука нам доста значи, знамо за даљи рад, имамо доста искуства”, каже преводилац Аурора Мухареми.

Досадашње искуство углавном у консекутивном превођењу. Када се врате у реновирану зграду општине Медвеђа, биће услова и за симултано. Спремно чекају пролеће.

„Консекутивно превођење је много теже него симултано превођење зато што симултано се преводи у кабинама, много је лакше, изоловани смо тако да мислим да ће нам бити лакше”, наводи преводилац Мирсада Бејић.

Професор Владимир Павловић ту је да им открије тајне и олакша преводилачки посао, али и укаже на грешке у досадашњем раду.

„Како се преводи, како се памти, како се вежба меморија, како се вежба концентрација, напокон како се стиче сазнање о терминима из различитих области”, објашњава Владимир Павловић, предавач.

Други циљ пројекта „Да се боље разумемо” је да омогући јачу и бољу комуникацију између Срба и Албанаца који овде заједно живе.

„Иако су Срби у Медвеђи апсолутна већина овај пројекат је доказ да је Медвеђа права мултиетничка средина која брине о сваком свом градјанину без обзира на националност, тиме показујемо да је Медвеђа дом и Срба и Албанаца и да смо сви равноправни држављани Републике Србије”, наводи Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Суживоту у прилог и курс албанског језика који је завршио велики број радника општинске администрације како би били ближи и подједнако на услузи суграђанима албанске националности.

„После курса имам неко основно знање које наравно доста значи и у послу који обављам”, каже Драгана Филиповић, матичар.

Мултикултуралности и поштовању националних мањина у Медвеђи се учи од малих ногу. Део пројекта „Да се боље раумемо” је и заједничка представа основаца коју спремају за наредни месец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи