Међународни Дан матерњег језика и Иванову

Међународни Дан матерњег језика обележен је и у Иванову, код Панчева, месту у којем живи национална заједница банатских Бугара Пaлћана. У програму су учествовали ученици основних школа и чланови културно-уметничких друштава, који су рецитовали и певали на десет језика.

На територији Града Панчева живи више од двадесет различитих националних заједница, а њихов језик, фолклор и традиција представљају велико културно богатство. У Иванову постоји заједница банатских Бугара Палћена, који покушавају да сачувају свој национални идентитет кроз језичке радионице, игру и песму.

„Око 300 Бугара Палћена има у Иванову, 300 Секељ Мађара, 300 Срба и 100 људи других националности. Настојимо да очувамо тај језик и кроз овакве манифестације", каже директор Дома културе Марко Гуран.

На приредби у Дому културе, која се сваке године одржава на Дан матерњег језика, чуло се 10 различитих језика. Деца школског узраста рецитовала су поезију и приказивала народне обичаје и фолклор.

„Певам седам песама на румунском језику и једну на српском. То су народне песме", каже Теодора Мика, из Банатског Новог Села.

„Ја представљам црногорску националну мањину и гуслам уз певање. Гусле сам учио у КУД „Вук Мандушић”, каже Веселин Ковачевић из Врбаса.

„Пошто се наш и њихов чешки разликују, долазе нам учитељи и помажу да савладамо боље те речи", каже Игор Ировић из Беле Цркве.

Градска управа Панчева финансијски подржава многобројна удружења националних заједница, а таква је и политика покрајинске и републичке Владе.

„Ми смо у нашем покрајинском буџету за 2019. годину предвидели знатно виша средства, која ће подићи ниво квалитета живота националних заједница и финансирање њихових пројеката", наводи Јован Лазаров, покрајински посланик.

Статистике показују да сваког месеца нестане неки светски језик, а овакве манифестације подижу свест о неопходности њиховог очувања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се