Незапосленост у прокупачкој општини прошле године смањена за трећину

Више од 2.000 незапослених, током прошле године, добило је посао у некој од компанија које су отворене у Прокупљу. Да би подстакла запошљавање, Општина је у различите програме уложила око педесет милиона динарa и очекују се нови инвеститори.

Плата у Прокупљу је испод републичког просека, па млади све више одлазе у потрази за бољим животом.

У производном сектору највише радника запошљава фабрика „Леони”, где ради више од 3.000 људи, али све више перспективе има у развоју малих породичних фирми и улагању у пољопривреду. Дејан Јоксимовић, поред примарне пољопривредне производње, бави се и прерадом воћа и поврћа, где је запослио нове раднике.

„Почели смо изградњу нове хладњаче са већим капацитетом, јер просто нас кооперанти терају, везују се за нас и онда нас терају да идемо у проширење капацитета. Сад ћемо, пробати ове године нешто да видимо, да ли ћемо моћи субвенције да добијемо”, каже приватни предузетник Дејан Јоксимовић.

Према евиденцији НСЗ, број незапослених, којих је било 7.500, смањен је готово за трећину.

„Радили смо доста активности везано за актуелну политику запошљавања, тако да је током прошле године обухваћено негде око хиљаду лица и утрошено је 130 милиона динара за те активне мере”, наводи Жарко Стојановић из Националне службе за запошљавање.

Решавање проблема незапослености предвиђено је локалним акционим планом, па у општини сматрају да ће повољнији привредни амбијент допринети бржем развоју малих и средњих предузећа.

„Локална самоуправа мастоји да привуче инвеституре и ми можемо да им понудимо локације које су инфраструктурно у потпуности опремљене. Такође можемо да понудимо и субвенције, да се обуче радници да се преквалификују”, каже Александар Симоновић, градоначелник Прокупља.

Ово подручје има потенцијала и за већа улагања у пољопривреду јер је Општина Прокупље прва по производњи облачинске вишње и трећа по производњи шљиве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи