Расински округ: Преквалификацијом до посла

Иако се на евиденцији крушевачке филијале НСЗ налази око 22.200 особа из Расинског округа, процена је да квалификованих радника нема довољно. За потребе привреде, активним мерама запошљавања, реализована су два програма - обука за тржиште рада и обука на захтев послодавца.

Свечане војне униформе, уз шездесетак искусних кројача у александровачкој компанији "Брамy" однедавно шије и 11 нових радница које су с успехом прошле програм преквалификације.

Сара Миљковић, пољопривредни техничар, каже да је посао леп и занимљив, и да су се добро уклопиле.

„Била сам на бироу девет година. Онда су ме звали да дођем овде. Сад нам заиста значи што смо дошли. Научили смо много тога. Почели смо да радимо. Примили су нас, надам се да ћемо овде и да останемо за стално”, каже Јелена Бабић, пољопривредни техничар.

За компанију која се текстилном производњом бави дуже од четири деценије, упошљавајући раднике из Жупе, Крушевца, Трстеника и Бруса, програм обуке НСЗ решење је вишегодишњег проблема.

„Био је последњи тренутак, за спас текстилне индустрије и наше фирме јер ми смо готово остали без квалификоване радне снаге. Ја се надам да ће таквих програма бити и у будуће и како ћемо учествовати у овим програмима тако ћемо и оспособљавати децу из дуалног образовања. Фирма без стручне радне снаге није фирма и не може да опстане на тржишту", наглашава Славољуб Миљковић, сувласник Компаније „Брами”.

У НСЗ очекују да ће програмима преквалификације и доквалификације радника умањити дефицит занатских занимања на тржишту.

„Мени је драго да смо имали педесетак лица која смо укључили кроз обуке за познатог послодавца. Очекујемо да 46 њих буде запослено. Кроз активне мере филијала Крушевац је прошле године пропустила 1293 лица, од тога је близу 600 лица запослено, остатак је оно што смо имали кроз друге мере актине политике запошљавања као што су програм стручне праксе, јавни радови, обуке за тржиште рада и друго”, каже Предраг Марковић, директор  Филијале НСЗ, Крушевац.

За реализацију тринаест програма активних мера запошљавања ове године обезбеђено је четири милијарде динара, 400 милиона више него прошле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво