Расте производња лешника у шабачком крају

Засади лешника у шабачком крају, у последњи три године, знатно су увећани. Томе је највише допринела италијанска компанија "Фереро" са чијим представником у нашој земљи пољоприведници склапају уговор о производњи, који између осталог подразмева сигуран откуп рода и стручну помоћ.

Филип Симић је апсолвент економије и млади пољопривредник. Са италијанском компанијом склопио је уговор о производњи лешника на десет година, и на хектар и 15 ари зимус је посадио око 700 стабала.

"Моје обавезе су да им понудим, они имају право прече куповине, да им понудим 75% рода, од пете до десете године. Цена се формира на светском тржишту, прати се на неким сајтовима, и они фактички откупљу по тој цени", каже Симић.

У односу на друге културе, производња лешника није захтевна. За хектар засада, без наводњавања и ограде, потребно око пет хиљада евра.

Мислим да је добра инвестиција, нема толико посла, колико неке друге културе, а солидна је зарада", објашњава Симић.

"У првих пар година имају мало веће инвестиције, што се тиче одржавања засада, због појаве корова. Када лешник дође у пуну фазу рода, тада се једноставно склопи хабитус биљке, и једноставно је много мање улагање годишње", каже Милорад Јоцковић из ПССС Шабац,

Уложени новац почиње да се враћа после пет година. Засаде проширују и шабачки пољопривредници који немају уговорену производњу и сигурног купца.

"Старог имам 25 ари, а проширујем на хектар и шездесет ари. За продају немам проблема, једино имам проблема са ценом, која је веома ниска 550 - 600 динара очишћен, а пре три четири године је био 1.200. Немам уговорену производњу, све радим самостално", каже Златомир Витомировић из Штитара.

Највећи посао је сакупљање плодова који се лако складиште. У родној години, принос по хектару је око две и по тоне очишћених лешника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво