Орезују се шљиве у ваљевском крају

Ових дана у воћњацима је почела резидба, као важна мера која утиче на род и квалитет воћа. Ваљевски крај познат је по производњи шљива, а наша екипа била је у једном од највећих воћњака у Голој Глави.

На поседу Бранка Ђуричића из Голе Главе надомак Ваљева три хектара је под шљивом. У воћарству има дугогодишње искуство, али реч стручњака о резидби веома цени. Какав ће род бити зависи не само од одабира садница, већ и од резидбе, која је важан посао за воћаре на крају зиме.

„Јесенас смо почели нешто мало садити, па време нам није дозволило. Ево данас, видели сте, момци, унуци моји ваде саднице, па идемо данас да садимо даље. Ако не завршимо данас и сутра, и сутра. А воће смо почели резати. Старо, што кажу, чекамо, њега ћемо на крају. Сад млађе ово воће, пошто треба да оформимо круну”, каже Бранко Ђуричић из Голе Главе код Ваљева.

У младом воћњаку резидба је битна због обликовања крошње. Код старијих засада, стручњаци наглашавају, утиче на квалитет плодова и да род буде уједначен из године у годину.

„Оно што је највећа грешка произвођача приликом формирања узгојног облика, већина њих се плаши да уклони вишак тих младара и кад шљива дође на род, добијамо један густ склоп, једну затворену крошњу. Оно што је наш апел, а ми сваке године, нарочито у овом периоду, у фебруару и марту месецу, радимо радионице. Значи, конкретно на терену окупимо 5-6 или десет произвођача и радимо радионице што се тиче резидбе”, објашњава Ђорђе Совиљ, стручњак за воћарство из Пољопривредне стручне службе Ваљево.

Један од великих проблема у воћарству, нарочито на подручју Ваљева и Осечине је штета коју праве срне у воћњацима. Воћари улажу и у заштиту стабала. По површинама под шљивом Колубарски округ је у врху у Србији са 14 до 15 хиљада хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи