Махале у околини Трговишта

Махала као административна јединица у Србији не постоји, али се тај назив и даље користи за засеоке и делове града у неким крајевима. У тридесетак села у општини Трговиште има више од стотину махала.

Махале су у општини Трговиште формирале породице, рођаци по презимену, надимку или положају, како би се помагали, дружили.

 

„Ово су махом фамилијарне махале, па се посећујемо, један до другога тако одемо попричамо, сарађујемо, помогнемо колико год можемо”, каже Бранислав Петковић, из махале Средоречје.

Села у општини Трговиште су углавном планинска, разуђена, од једне до друге махале мештани пешаче од десет минута до неколико сати. Зима и хладноћа продужавају то време.

Путеви до сеоских махала су уски, земљани, зими често непроходни, па се од махале до махале тешко долази, упућени су једни на друге у оквиру уске скупине кућа.

У Месној заједници Доњи Стајевац има педесетак махала, само у селу их је дванаест. Оне најудаљеније остале су пусте, јер су се мештани одселили.

Ненад Крстић, председник Општине Трговиште, каже да има неколико које су тотално угашене или имају само старачка домаћинства:

„Миграција је учинила своје, ми се трудимо да то зауставимо.”

Одлазили су у претходном периоду мештани због економских разлога, тражили су посао у другим крајевима земље или у Трговишту, а млађи због школовања.

„Ми смо отишли због деце, деца иду у школу, много је удаљено не може да путују и ми смо због деца дошли овде да се школују, школа нам је ту близу”, каже Радица Јованчевић из махале Рид.

У махали Боровац остала су само два-три домаћинства, истиче Зорица Спасић:

„Људи су се иселили, немају од чега да живе.”

Стотину махала је у Трговишту, и то је за поштаре једина адреса, без улице и броја. Оне ближе граду имају по једну продавницу, док мештани махала у планинским подручјима, за куповину намирница одлазе до центра општине или им помажу комшије и рођаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво