Мушко-женски спасилачки тим

Горска служба спасавања обезбеђује четири скијашка центра у Србији: на Копаонику, Старој планини, Златибору и Дивчибарама. У нашем најелитнијем зимском центру ова волонтерска организација је најдуже, скоро три и по деценије. Од недавно у свом саставу има и даме.

На Копаонику има највише скијаша, па тако и много посла за Горску службу спасавања, посебно викендом и током зимског распуста када су највеће гужве. Иако је ових дана сунчано, а услови идеални за скијање, спасиоци дневно збрину до 25 повређених.

„Тренутно је на терену 11 спасилаца од којих шест жена и један спасилац на санкама. Потпуно смо равноправни у свему. Једна жена је тренутно на обуци", каже Лука Јанковић, ГСС Копаоник.

Тридесетшестогодишњу Аницу Петровић, која се тренутно обучава за спасиоца, затекли смо на једној од 39 копаоничких стаза како усавршава технике скијања. Професорка у медицинској школи и дугогодишња планинарка, решена је да положи све испите и да волонтира.

"Други пут сам на обуци. Први пут нисам успела да прођем, али ме то није обесхрабрило да пробам поново. Физички сам се боље припремила тако да очекујем да ћу им се ускоро придружити" истиче Аница Петровић, будући спасилац.

У јеку сезоне када је дневно на стазама око 7 000 скијаша, колеге из Горске службе спасавања немају баш много времена за Аницу, због честих позива повређених. Њој то не смета јер је приоритет помоћ људима , што је и сврха овог позива којим ова на изглед крхка дама жели да се бави. 

број коментара 0 пошаљи коментар