Конкурс за упис у војне школе и на Војну академију

Од данас до 31. марта траје конкурс за пријем ученика у Средњу стручну војну школу, на Војну академију и Медицински факултет ВМА. О условима конкурса, пријемним испитима и школовању на војној академију у емисији „Ово је Србија” говорио је пуковник Слободан Ђукић, професор војне историје на Војној академији.

За упис у војне школе традиционално влада велико интересовање.

Који су услови конкурса, колике су квоте за упис?

Ми очекујемо да ће ове године за упис у војне школе бити изражено велико интересовање младих људи у Србији. Оно што је специфично за упис у војне школе јесте да се приликом уписа, осим теста знања из математике, српског и других предмета полаже и психолошки тест, затим ради се физичка провера и обављају се здравствени прегледи. И они кандидати који испуне све те услове улазе у обзир за пријем у војне школе. Хоћу да кажем да детаљи о условима за пријеме у војне школе налазе се на сајту министарства одбране и сви заинтересовани могу да нађу све потребне информације.

Да ли је програм обимнији него у цивилним школама?

Програм Војне гимназије прилагођен је општој гимназији значи општег смера у Србији. Када је реч о Војној академији, морам да кажем да Војна академија на основним студијама има десет студијских програма од којих је расписан конкурс за упис на шест студијских програма ове године и да су, у зависности од студијског програма ти услови слични факултетима са којима се ти програми могу поредити са цивилним факултетима. Тако имамо војно-машинско инжењерство где су услови за пријем и студије су слични Машинском факултету у Београду. Такође имамо војно електронско инжењерство где су студије такође прилагођене Електротехничком факултету. Сви ови услови о студијским програмима заинтересовани могу пронаћи на о на сајту министаства одбране.

Какви су услови школовања и студирања, шта бисте посебно издвојили?

Оно што је једна општа карактеристика јесте интернатски смештај и за ученике Војне гимназије, Средње стручне војне школе и такође и за кадете Војне академије. Међутим, оно што бих ја желео овом приликом да кажем јесте да Војска у коју ће ступити, надам се, ови млади људи данас пружа велике могућности у смислу да по завршетку војне академије добијају посао, сигуран посао. И не само сигуран посао него имају обезбеђено сигурно напредовање у служби по завршетку академије од чина потпоручника па у складу са својим могућностима и радним навикама практично нема ограничења.

Док сам долазио у вашу емисију, размишљао сам о својој класи. Ја имам класне другове који раде различите послове у војсци једни од њих су пилоти борбених авиона и хелихоптера, други путем радара контролишу ваздушни простор Републике Србије значи обављају одређене сложене задатке. Трећи који су се определили за војну-обавештајну службу сад се налазе као војни изасланици у другим државама. Један од њих је тренутно у Бугарској, а један је у Француској. Значи војска је један сложен систем који савкоме омогућава да сигурно напредује у складу са његовим способностима и могућностима. Ја, заиста, желим да позовем све младе људе који су заинтересовани да се баве овим одговорним послом да се пријаве и јаве на конкурс за војне школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво