Слике Халка Халиловића изложене у Новом Пазару

У новопазарском центру за културу отворена је изложба слика Халка Халиловића, уметника који негује традиционалне вредности и различите сликарске технике. На ликовној сцени Новог Пазара Халиловић је присутан више од пола века.

Циклус слика „Кроз време” посвећн је фигури коња - од палеолитских пећинских слика у чувеној „Алтамири”, преко старохеленске митологије и Тројанског коња, до предања и песама у којима је коњ симбол снаге, слободе и лепоте.

„Не бих могао да живим без сликарства. И дан данас и од раног детињства, па до дан данас радим, сликам. Ако један дан не сликам ја сам нервозан”, наводи Халко Халиловић.

Халко Халиловић је створио свој уметнички свет коме је посвећен свим својим бићем. Критичари ликовне умтности сврставају га међу ретке сликаре који су се бавили енформелом и лирском апстракцијом.

„Овде је тотално пресек његовог сликарства, од реализма преко надреализма, кубизма ...”наводи академски сликар Хидо Масличић.

„Везано му је за његово рођење, његово Рожаје. Он је тамо дуго проводио на Ибарцу и посматрао је и коње и све то”, објашњава сликар Веселин Весо.

Халиловић је излагао своја дела на бројним изложбама у земљи и свету. Мајстор је и старих техника зидног сликарства. Члан је УЛУС-а и добитник бројних награда и признања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се