Како пољопривредници могу ублажити последице климатских промена

Пољопривредни стручњаци очекују да ће се и у наредних пет година просечне летње температуре повећавати за један и по степен, што ће умањити приносе ратарских култура. О томе се ових дана говорило на више саветовања у Зрењанину.

Основни начин је градња система за наводњавање, али само наводњавање без употребе стајског ђубрива на наводњаваним њивама дугорочно може да донесе смањење квалитета земљишта. Постоје још два начина која су плод научних сазнања.

Промена структуре сетве или примена препарата који могу помоћи биљкама да преброде најтеже дане, првенствено када је о суши реч.

Ненад Васић, селекционар кукуруза, саветује пољопривредницима да сеју различите културе, да уведу и неке нове, као што су уљана репица, слачица и друге:

„Што се тиче култура које се овде традиционално гаје, као што су кукуруз, пшеница - треба сејати различите хибриде, различите групе зрења, да увек имамо нешто што ће доћи у оптималне временске услове и што ће ‘извући’ род, у позитивном смислу.”

Према климатским сценаријима које припремају климатолози и агрометеоролози, претпоставља се да ће промена температуре и падавина утицати да до краја 21. века озима пшеница, кукуруз и соја сазревају 20 до 30 дана раније.

Да се тај сценарио остварује показују и просечне температуре у Србији ових година, које су више за један и по степен у односу на претходних педесет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи