Свилајнац: За више беба

Прошле године на територији општине Свилајнац рођено је 10 одсто више беба него 2017. године. Доста је младих који су се после завршеног школовања вратили у родни град и ту засновали породице.

Пре осам година после завршеног факултета Политичких наука, Ивана се вратила у Свилајнац. Пресудно је било запослење, ради у општинској служби за сарадњу са медијима, али се испоставило да је и заснивање породице много лакше у мањем граду.

"Само се потврдило да је та одлука била права јер заиста овде у Свилајнцу јесте на првом месту посао, запослење, могућност да се развијете у том професионалном смислу, али заиста имамо и све услове и садржаје који су неопходни за један нормалан породичан живот и за одгајање детета”, каже Ивана Тодоров, из пи-ар службе Општине.

Дилему да се из Београда врати у Свилајнац није имала ни Сара. Са супругом Александром и петомесечном бебом своје породично гнездо свили су у родном граду. Обоје су запослени, што је како кажу један од предуслова за лагоднији почетак заједничког живота.

"Ја сам често разговарала и са мојим колегама са факултета који нису имали неког повода да се врате у своје родно место зато што тамо није било просто прилика за младе, а у Свилајнцу има свега”, каже Сара Стевановић, дипломирани економиста.

Када из великог града дођете у место са свега двадесетак хиљада становника важно је да поред посла имате и добар вртић, спортску халу, културне садржаје.

"Запослени смо и ја и супруг, дете ето иде и на фолклор, ишла је и на гимнастику, имамо све неопходне и активности, ево мало смо нервозни”, каже Катарина Тошић, дипломирана правница.

У локалној самоуправи кажу да су мере популационе политике попут новчане подршке родитељству битне, али да је младим људима квалитет живота пресудан. Нова радна места и подршка породицама и у сеоској средини свакако охрабрују Свилајнчане на проширење породице.

"Не можете да тражите да се млади људи врате у једну средину само зато што су патриоте, они морају да добију услове за живот, морају да добију посао па после тога могу да заснују породицу. То је наш капитал за будућност, ми са тим људима развијамо овај град и они су тај мотор који привлачи друге младе људе”, наводи Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац.

Бесплатни вртићи и у селима, обновљене школе, здравствене амбуланте, бројни бесплатни програми за децу али и одрасле, финансирање вантелесних оплодњи само су неке од мера које општина предузима како би наталитет био већи. Ипак свесни су тога да ће младе задржати само са добро плаћеним пословима. Зато је прошле године проширена слободна зона, где успешно послује 12 светских и домаћих фирми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво