Од козарства се може живети

Породица Добрић из Панчева последњих петнаестак година гаји козе и производи сир. Задовољни су послом јер су њихови производи веома тражени и немају проблема са продајом.

Гојко и Анкица Добрић доселили су се у Панчево из Хрватске и посветили се узгоју коза. Кажу да воле те животиње, тако да им није тешко што тај посао захтева 365 радних дана годишње.

„Мора човек да бди над стоком. Нема годишњег одмора, недеље, празника, рођендана. Кад је јарење, мораш буквално 24 сата дневно да будеш у штали", каже Анкица Добрић.

„Ми немамо своју храну, па морамо да купимо сламу, кукуруз, детелину, али имамо рачуницу: продамо јариће и купимо храну, а од продаје млека и сира остаје нам зарада", истиче Гојко Добрић.

Купци траже млеко и сурутку, јер су веома здрави за организам, али Анкица прави и три врсте сира.

„У један додајем разне траве и зачине - црвену паприку, першун, босиљак, рузмарин, мирођију. А правим и белу коцку и сир за мазање”, додаје Анкица.

Све што произведу, Добрићи продају познатим, дугогодишњим купцима и по препоруци. За качкаваљ имају пушницу.

„У кувано млеко додам сирће и онда се створи грудва. Ставим то у газу и у калуп и увек ми успе, било да је напољу минус или плус 40”, наглашава Анкица.

Добрићи тренутно имају стотинак коза, што им је довољно за добру зараду и сигурну будућност.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи