Крушевац: 162 године читалаштва

Европеизација друштва и формирање грађанске класе у Србији 19.века, довели су до оснивања читаоница широм Србије. Прву јавну читаоницу новог доба на Балкану, добио је Београд фебруара 1846. године. Деценију касније и Крушевац добија Читалиште, претечу данашње Библиотеке.

На иницијативу виђених чиновника, богатих трговаца и занатлија, 8.фебруара 1857. Високо Попечитељство просвете даје сагласност да Читаоницу, која прве године окупља 50 чланова, добије и Крушевац. Више је пута обнављана, а током Другог светског рата њену улогу преузимају школске књижнице.

"Оно што доводи до континуитета делатности, након рата су све те појединачне библиотеке спојене у једну која је заправо ова данашња библиотека која данас броји 156.000 књига, има 6.500 корисника, има своју wеб страницу, чланица је виртуелне библиотеке Србије. Електронски каталог броји преко 65.000 записа. Наша завичајна збирка је дигитална", каже мр Снежана Ненезић, директорка Народне библиотеке Крушевац.

У духу времена формирана је и савремена електронска читаоница, а да би писана реч стигла И до најудаљенијих корисника покренута је и библиотека на точковима која ће од овог пролећа обилазити 22 села.

"И као новина у нашем раду, то је формирање уметничке колекције.То је пројекат који подржава оснаживање капацитета установа културе да се ти простори оплемене делима савремених уметника. Овде је у питању рад Вук Ћука и надамо се да ће овај простор инспиративно да делује на наше суградјане", додаје директорка Ненезић.

На свечаној академији у част најстарије крушевачке установе у култури додељене су награде сарадницима И највернијим читаоцима, са жељом да се до наредног родјендана изнадје нови простор јер су због обима библиотечке градје потребе дупло веће.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво