Качарево - село домаћих специјалитета

Качаревци завршавају последње припреме за 32. Сланинијаду која почиње у четвртак. Мештани су спремили довољно домаћег меса и месних прерађевина за купце које очекују из читаве Србије. Бираће се и најукуснија сланина, а узорци стижу и из иностранства.

Качаревци се већ месецима спремају за „Сланинијаду" и читаво село мирише на домаће специјалитете. Зима је била идеална за сушење меса са довољно мраза и ветровитих дана. Милорад Ђурица има пушницу високу 5 метара у којој је преко камена осушио више од 250 килограма свињског и говеђег меса.

„Свакако много значи пушница у којој хладан дим иде на месо. Никада није топло и кад га одимљавам месо мора да буде хладно и то му даје посебну арому. Кад нема ветра палим вентилаторе и тако успевам све лепо да осушим", објашњава Милорад Ђурица, произвођач меса из Качарева.

Његов комшија Милан Златковић је већ трећа генерација која живи од овог посла. Направио је тону сланине од мангулице и обичних свиња, а припремио је за своје купце и посебне коњске кобасице:

Држим месо три недеље у саламури, сланина је суво сољена, а након тода се одсољава и носи у пушницу где стоји десетак дана. После тога је најбитније да одстоји на тихој промаји да полако зри", каже Милан Златковић, произвођач меса из Качарева.

И индустријски произвођачи меса из Панчева спремно дочекују „Сланинијаду". У месари „Бурјан" обећавају да ће цене бити и до 50 одсто ниже него у редовној продаји.

Прво смо обезбедили довољно сировина са домаћих фарми најквалитетнијег меса, а затим следи финална обрада. Нећемо открити све детаље, јер задржавамо неке наше тајне у спремању. Све се ради на класичан начин, димљење је на буковим дрвима и дођите на „Сланинијаду" да пробате,па ће те осетите и мирис и укус", препоручује Марија Орсић, месара „Бурјан" Панчево.

На „Сланинијади" је своје учешће већ потврдило 348 излагача из читаве Србије и купци ће моћи на једном месту да упореде бројне производе од различитих произвођача:

Из Качарева ћемо имати педесетак излагача који ће квалитетом својих производа моћи да конкуришу било коме из Србије и изузетно су се добро припремили за овогодишњу манифестацију", потврђује Ненад Шаренац, секретар ТО „Сланинијада" Качарево.

Свечано отварање „Сланинијаде" заказано је за четвртак у 15 часова, али купци ће почети да долазе већ од раних јутарњих сати. Домаћини су обезбедили и соба за изнајмљивање за оне који желе предстојећи викенд да проведу у изобиљу домаће хране.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар