Оживљавање пожаревачке месне индустрије

Пожаревачка фирма за прераду меса Унион МЗ купила је Месну индустрију Пожаревац. Иако је некадашњи гигант девастиран, купац има велике планове.

Месна индустрија Пожаревац крајем осамдесетих година била је међу три највећа произвођача меса у Југославији.

„Тад је било 1.400 радника”, истиче некадашњи директор МИП Живомир Радошевић. „Милијарду је износила плата за 1.400 радника. Толико смо били достигли врхунац.”

У најбоље време МИП-а, дневно се прерађивало више од хиљаду свиња и двеста јунади. Месо и месне прерађевине извозили су се у Америку, за њихову војску, за Русију, Италију, за Грчку и бројне арапске земље. Шездесет одсто производње МИП-а било је намењено за извоз.

Након више од 20 година пропадања и шест продаја, МИП је купила пожаревачка породична фирма „Унион МЗ”. Запошљавају 500 радника и желе да све своје погоне ставе под један кров, што ће им обезбедити знатне уштеде.

„Сигурно је да нас очекују велика улагања”, истиче Микица Миленковић, директор „Унион МЗ”. „Пре свега у рашчишћавање терена и онога што је неупотребљиво, а онда да кренемо од нуле и да кренемо да градимо. Ми мислимо један погон који ће превазићи оно што је МИП некад био."

Златко Ђурић каријеру је започео у МИП-у, сада ће као техонолог „Унион МЗ” са колегама поново прерађивати месо:

„За мене је то један мало више емотиван тренутак. Драго ми је што ћу бити део екипе која ће успети да оживи МИП у другом облику.”

Нови простор допринеће и проширењу производних капацитета.

„Ми смо максимално проширили капацитете у Александровцу, мада имамо прераду и на Златибору, на десет тона дневно”, каже Звинко Миленковић, оснивач фирме. „Потребе су далеко веће, јер ми смо развили продајну и велепродајну мрежу.”

Уштеде планирају и коришћењем обновљивих извора енергије, јер је последњих година струја за привредна лица поскупела за 50%, што је четвртина плата запослених у овој фирми.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара