Епидемија грипа пријављена у четири округа

После Ниша, Пиротског и Златиборског округа, епидемија грипа јуче је пријављена и у Моравичком округу. У Чачку ноћас је преминула старија жена највероватније од последица грипа. На интензивној нези чачанске болнице налази се шест пацијената.

Према информацијама Института "Батут", од последица вируса грипа у Србији до сада је умрло 18 људи, а пријављено је око 85.000 грађана са обољењима сличним грипу. Међу пријављеним случајевима највише је деце узраста до четири године. Старија жена која је у тешком стању и са знацима респираторне инфекције јуче примљена у Општу болницу у Чачку, преминула је током ноћи.

"Борба за њен живот је у току касних ноћних сати, нажалост, изгубљена. Реч је о старијој пацијенткињи, 86 година, хроничном болеснику, значи већ је имала болести које су компромитовале новонасталу ситуацију", објашњава др Биљана Кочовић, портпарол Опште болнице у Чачку.

Повећан је прилив пацијената у Општу болницу у Чачку, посебно на ургентном и грудном одељењу. Код једног од пацијената је лабораторијски потврђено присуство вируса грипа, а за остале се још чекају резултати.

"Двоје пацијената су у озбиљном здравственом стању, животно су угрожени и борба за њихов живот траје из минута у минут. Када је о осталим пацијентима реч, можемо да кажемо да је направљен корак унапред, ка побољшању. Међутим, њихово стање је и даље озбиљно", каже др Биљана Кочовић, портпарол Опште болнице у Чачку.

У чачанској Општој болници посете су забрањене од јуче. У Моравичком округу лабораторијски је потврђен вирус грипа код три пацијента. У Шапцу број пацијената са симптомима сличним грипу повећан је за трећину у односу на прошлу седмицу. У 17 од 24 лабораторијска узорка потврђен је вирус АХ1 и АХ3. Има хосптализованих пацијената али нико није животно угрожен. Мање пацијената него јуче је тренутно на инфективном одељењу ужичке болнице . Четрдесеторо их је оболело од грипа, 5 пацијената на интензивној нези је животно угрожена на апаратима за дисање. У новопазарској Општој болници уведена је забрана посета. Због сумње на грип хоспитализовано је 5 пацијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи