Клизачица из Ниша освојила друго место на такмичењу у Италији

Деветогодишња Софија Родић из Ниша једна је од најбољих у Европи у брзом клизању. На такмичењу у италијанском граду Тренту, освојила је сребрну медаљу.

Са само 9 година Софија у кривине улази брзином између 30 и 40 километара на сат. У последња два месеца освојила је 10 медаља, а најважније је сребро на престижном такмичењу „Алберто Николоди” у италијанском Тренту.

„То је било најајаче такмичење, мени до сада и мени је било лепо. Тамо сам освојила друго место, сребрену медаљу и кристалну вазу. Најважније на тим такмичењима је да имаш добру технику и да радиш преступ и кривини и да си спуштен ниско”, објашњава млада клизачица Софија Родић.

Софија у Нишу нема где да тренира. Користи неадекватно клизаште у балон сали у Чаиру у некомерцијалним терминима, а сваке недеље мора да путује у Београд.

„Нама је битно да се она кроз овај спорт развија у здраво дете, у дете које мање времена проводи уз компјутер и лаптоп, него да се не бави спортом. То је спорт који воли и њој није тешко ни да путује до Београда на тренинг и да учи у колима и кафићу ако треба, само да оде на тренинг”, каже Софијин отац Петар Родић, а мајка Биљана Родић додаје: „Ми смо ту као родитељи да јој пружимо подршку, јесте напорно, путује се доста, велики су трошкови, али усклађујемо све и школске обавезе и одличан је ђак и тренинге и путовања.”

А све је почело од љубави према ролерима. Софија каже да је почела да клиза, јер зими не може да вози ролере и то је сада њен омиљен спорт:

„Мени је овај спорт један од најзанимљивијих, зато што постоје буквално два начина клизања, на малим и на великим клизаљкама”, каже Софија.

Иако је Србија далеко од водећих велесила у овом спорту, а у Нишу традиција скоро да не постоји, упорна и неустрашива Софија налази свој пут до победничких постоља и машта да једног дана учествује на зимским Олимпијским играма.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 10:43) - Предраг Марчета, пензионер [нерегистровани]

Спортиста

Поштујем ја и волим и Нолета и Јокића и наше златне одбојкашице, али ова дивна девојчица је једини
наш прави врхунаски спортиста. Она се такмичи и побеђује из љубави према спорту а не из љубави према новцу.
Браво српкињице једна мала !!!

(понедељак, 11. феб 2019, 22:15) - anonymous [нерегистровани]

Predivno, koja lepotica a tek

koja sportska velicina. Srce milo. Samo nastavi, ponose svojih roditelja i Srbije.
Volimo te.

(понедељак, 11. феб 2019, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Pametnica

Vredna, pametna i vešta... Svaka čast i njoj i roditeljima.

(понедељак, 11. феб 2019, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

Srce veliko!

Cestitam, i neka ti Bog podari zdravlje i najvece uspehe.