Премијера представе „Наши” у Вршцу

Вршац је град са позоришном традицијом дугом два и по века. Ипак, професионално позориште добили су тек 10. фебруара 1945. године када је на сцени изведен Стеријин „Кир Јања” Тај дан обележен је премијером.

Передстава „Наши”, рађена по тексту Милорада Недовића Рикија, а у режији Ирфана Менсура представља необичан спој филма и позоришта.

„Сигурна сам да Вршац никада није имао овакву представу, чак нисмо имали ни у гостима сличну представу, има пуно видео бимова, пуно дешавања на видеу која се преливају у сцену, то је неки Ирфанов печат неки његов знак и ми смо зато представу назвали позоришни филм”, каже Мартина Лазаревић, директорка Народног позоришта „Стерија”.

Реч је о питкој мелодрами која прати судбине српских гастарбајтера, који су бољи живот потражили у некој страној земљи. Углавном се тамо нису снашли, али родбину у Србији и даље лажу како им је тамо добро и да лепо живе. Питање је, кажу глумци, лажу ли само родбину или и себе.

„Можда када је писан тај комад, то је можда крај прошлог века и почетак овог, на жалост није се пуно тога променило људи и даље одлазе трбухом за крухом далеко одавде, тако да је тема актуелна скроз”, каже глумац Петар Михајиловић.

Представа „Наши” специфична је и због још две чињенице, а то је да је први пут направљена копродукција са професионалном сценом на румунском језику која у вршачком позоришту постоји од 2003. године и једина је таква у земљи, као и да први пут у једној представи учествују сви глумци вршачког ансамбла.

„Професионалне сцене на румунском - одрадили смо овај посао и мислим да је обострано задовољство да смо успели, бар по овим реакцијама до сад којих је било и ми као глумци који осећамо то да смо одрадили врло добру представу”, наводи глумац Јонел Куђјија.

„Ово позориште је кренуло добрим путем, кренуло је путем озбиљног српског позоришта и ја мислим да Вршац заслужује добро позориште и због имена Стерија а заслужује и због тога што је Вршац на неки начин једна врста минијатурног културног центра кад говоримо о Србији”, каже Ирфан Менсур.

Представа „Наши” изведена је премијерно синоћ у Народном позоришту „Стерија” и на тај начин обежен је 74. рођендан једног од најстаријих позоришта у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво