Лекар се вратио из Немачке у Властонице

Лекар Далибор Стојановић, и поред понуда из иностранства одлучио је да се врати у родно место Власотинце. Та општина, иако мала и неразвијена, финансира запошљавање лекара и медицинских сестара.

Оно што многи лекари и медицински радници годинама сањају да оду из Србије и добију посао и специјализацију у Немачкој Далибор Стојановић једноставно је одбио. 

Отишао је код сестре и зета, који је такође лекар, у Лајпциг добио уговор али се вратио у своје родно Власотинце. Сада ради у служби хитне помоћи.

„Ја сам се родио овде, овде сам се школовао и себе у суштини видим у том процесу рада у земљи у којој сам одрастао. Најбоље је онде где се најбоље осећаш”, каже доктор Далибор Стојановић из службе хитне помоћи у Власотинцу.

Пре одласка у Немачку Далибор је као лекар радио у Нишу, Пожаревцу и Кучеву. Иако млади стручњаци у Немачкој имају много веће могућности да се усавршавају и боље зарадђују, Далибор хоће да се професионално оствари у Србији.

„Ја сам у Немачкој добио понуду за заснивање радног односа и специјализацију из области анестезије, реинематологије, интензивне терапије и терапије бола, али сам се вратио у Србију и то заменио волонтерском специјализацијом из исте области”, каже доктор Стојановић.

Колеге у власотиначком Дому здравља нису веровали да ће се Далибор из Немачке брзо вратити. Његов потез им много значи, јер покривају велику и разуђену територију, а лекара специјалиста нема довољно.

„При поласку ми смо се поздравили, он је рекао нећу да се поздрављам ја ћу да се вратим, ево идем чисто да себи не замерим некад у животу”, наводи докторка Милена Станковић Митровић, директорка Дома здравља у Власотинцу. 

Како би спречила одлазак младих стручњака општина Власотинце из свог буџета преко пројекта вредног скоро 33 милиона динара финансира радни однос за 14 лекара и још 14 медицинских радника.

„Власотинце има будућност, и ако је он одлучио да се врати, верујем да ће и други из других струка одлучити да се врате и започну свој посао не само у државним институцијама”, наводи Зоран Тодоровић, председник општине Власотинце.

Власотинчани су поносни на свог доктора Далибора. Његов пример показује да млади стручњаци морају да верују својој држави. Због тога је и системска подршка људима као што је Далибор Стојановић неопходна како би клатно миграције почело да се помера на другу страну.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво