Ужице: Цистерне до пуштања у рад нове фабрике воде

Од данас, Ужичани ће се водом за пиће снабдевати из цистерни. То је неопходно због пуштања у рад модернизоване Фабрике воде и поновног враћања на снабдевање са акумулације Врутци, која пет година није била у употреби због присуства алги.

Од понедељка, до нове технолошке линије у Фабрици и дистрибутивне мреже у граду, уместо са Сушичких врела, вода поново стиже са Врутака, али до званичне потврде, њеног квалитета може се користити само за санитарно - хигијенске потреба.

До тада ће се грађани, све установе и привреда, водом за пиће снабдевати из мобилних и стационарних цистерни које су распоређене на 73 локације по граду.

Осим тога, око 10 хиљада боца флаширане воде подељено је Болници, Дому за старе, Дому ученика и вртићима.

Иначе, за пројекат реконструкције и доградње фабрике воде, у протекле три године Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, издвоило је 650 милиона динара, град 80 милиона, и ЈКП „Водовод", 50 милиона динара. Модернизацијом је обухваћено више технолошких линија.

„Што се тиче нових технолошких линија добијен je објекат бистрења, такозвани објекат флокулације и коагулације, затим објекат озонирања један од најважнијих објеката за ову прераду коју ми желимо. Нови објекат је објекат филтера са активним угљем такозвани гаофилтера и нови објекат је објекат лагуне где се муљ из производног процеса таложи после прераде воде. Институт Јарослав Черни који је идејни творац ове технологије је рекао и тврди да неће никаквих проблема бити и ако се појаве алге, којих тренутно у акумулацији Врутци, хвала Богу нема, па нам то поједностављује процес прераде воде и знатно појефтињује. А наравно да је процес технолошки предвиђен и за неке много горе ситуације него што су сада”, каже Драгољуб Костић, члан Градског већа.

Прво узорковање воде биће урађено данас. Следе потом још два и уз, како се очекује позитивне резултате, Ужичани ће пијаћу и воду за припремање хране, добити за највише девет дана, односно до 20. фебруара.

број коментара 0 Пошаљи коментар