Нови правилници збуњују пољопривреднке

За два месеца донета су два Правилника о упису и регистрацији, и обнови пољопривредних газдинстава. Шабац је један од градова са највише регистрованих газдинстава.

Већина пољопривредника је збуњена, и није упозната са новим изменама. Иако је јануару речено да ће сви морати да обнове гадинство, сада то нису у обавези. Новим Правилником који је примењује од другог фебруара, само они који имају промену података у односу на претходну годину, обавезни су да изврше обнову у року од 30 дана од настанака те промене.

Највећа новина за пољопривреднике је да уместо само у марту и априлу, газдниство сада могу да обнове у Управи за трезор током целе године. Без регистрованог газдинства и субвенција пољопривредна производња је незамислива, а пут до њих је за већину пољопривредника тежи, је кажу, од рада на њиви.

„Како ћу бити упућен, код нас у селу треба нам књиговођа да нам води. Не можемо ми сељаци да уђемо у то. Само ако нешто ниси пропратио, ти ништа не знаш, како ти све то да стигнеш”, каже Раде Алимпић, из Накучана. 

„За папире треба пуно времена, поготово ко не зна. Тај има много времена да потроши”, жали се и Живорад Алексић, из Криваје.

„Сваке године се нешто мења, да се убацује нова земља. То одузима доста времена, треба нам уверење из катастра, и још неке ствари које нам стварно праве проблеме. То треба једном да се реши на десет година, овако је стоп, ево новог правилника који важи десет година”, наводи Драган Маринковић, из Богосавца.

Пољопривредници су у обавези да у Управи за трезор пријаве сваки нови уговор о закупу земљишта, уступању на коришћење и промени власничке структуре.

„Обавезно се доставају и подаци о врсти пољопривредним културама, површинама, о врсти животиња, и броју ХИБ газдинства и величини поседа и основу коришћења земљишта. Уколико не пријаве промене, то је врло ризично, јер могу да оду у пасиван статус. Када оду у пасиван статус, они уопште немају право да подносе захтев ни за један подстицај у пољопривреди и руралном разовју”, објашњава Мирјана Милошевић из ПССС у Шапцу.

У Србији је регистровано око 443.000 пољопривредник газднистава. Нешто више од 60.000 је у пасивном статусу.

број коментара 0 Пошаљи коментар