Грип и у Чачку

Епидемија грипа пријављена је и на територији Моравичког округа. Због пораста броја оболелих, са симптомима сличним грипу, епидемија је пријављена у све четири општине Моравичког округа.

Завод за јавно здравље у Чачку пријавио је епидемију грипа на територији Моравичког округа.

Епидемија је пријављена због пораста броја оболелих од обољења сличних грипу у Чачку и општинама Горњи Милановац, Лучани и Ивањица.

Како наводе из Завода за јавно здравље у Чачку, бележи се повећање броја новооболелих, нарочито у претходне две недеље. У последњој недељи било је 349 нових случајева, што је, како наводе, далеко изнад прага средњег интензитета за округ.

„Нажалост, на Одељењу интензивног лечења примљено је шест пацијената од којих су четири на механичкој вентилацији, а два пацијента су у тешком, озбиљном здравственом стању, витално су угрожени”, каже др Биљана Кочовић, портпаролка Опште болнице у Чачку. „Код једног од двојице витално угрожених пацијената изолован је вирус грипа АХ1Н1. Они су под 24-сатним надзором лекара из јединице интензивног лечења и борба за њихов живот се наставља.” 

На територији Моравичког округа регистрована су, односно потврђена три случаја грипа, др Давор Обренић, из Завода за јавно здравље у Чачку:

„Сва три случаја су грип А, тип АХ1. Од тога су два случаја деца школског узраста, а један потврђен случај грипа је код лица преко 65 година старости, хроничног болесника.”

У чачанској болници повећан је прилив пацијената са респираторним инфекцијама. На одељењу интензивног лечења је шест пацијената. Неки од њих су у веома тешком стању.

Пет дана од проглашења епидемије у Ужицу, на Инфективном одељењу Опште болнице је педесет пацијената са симптомима сличним грипу. Осморо животно угрожених пацијената је на интензивној нези, на апаратима за дисање.

Према последњем извештају Института за јавно здравље „Батут”, у Србији је око 85.000 оболелих, а епидемиолизи упозоравају да ће тај број расти у наредном периоду.

број коментара 0 Пошаљи коментар