Кад малина подбаци одлазе и стари и млади

По завршеној берби малине, прошлог лета из бајинобаштанског села Дуб, смештеног у познатом малинарском крају, многи су кренули у Немачку, Русију, Словачку, Црну Гору. Пошто их је малина, главни производ села, прошле године „издала". У Дубу страхују да ће и њихово село као и већина других полако старити и нестати.

У Дубу се већ годинама све мери по малини: планови, годишња доба и кућни буџети. Прошлу годину, због ниске цене и лошег времена, памтиће дуго као злу. Кад су сабрали рачуне, да би вратили кредите за механизацију и обезбедили живот породицама, многи су морали у печалбу. Драган је малину наплатио по 80-ак, а купину 30 динара, па је, са свог имања као четврта генерација која живи само од пољопривреде пошао у Словачку, где је радио 3 месеца.

"Није било нешто сјајно да кажем да тамо цветају руже, али с' неке стране можеш да зарадиш нека 3,5 до 4 евра по сату. Колико сати имате, толико и понесете кући. Планирате ли поново? Средином овог месеца фебруара планирам опет на исто место", каже Драган Божић.

Под крај лета су из свог села пут Немачке, Словачке и других земаља пошли и други, млађи и радно способни.

"Година и цена су издали обоје. Деца су била ту отишла су својим путем да траже нешто боље, нешто више, пошто од малине очито нема користи. Чујемо се, мало је то незгодно, човек се буди и леже с' мишљу где су, како им је", додаје Радиша Максимовић.

"Сви малтене радно способни су отишли. Ја не знам да ли је ико овде, ко је могао да иде - да је остао у овом нашем крају. Сад како ће бити, да ли ће се ти људи вратити или неће, питање је велико", наглашава Видосав Томић, Месна заједница Дуб.

Ускоро ће пролећно сређивање малињака. У селу са све више старих стрепе да ли ће имати ко да их обради, утеха им је једино интернет, скајп и вибер, да своје по Европи бар тако виде и чују.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво