Старији Банаћани на обуци за орезиваче воћа

На плантажама воћа широм Баната у току је зимско орезивање воћа, посао који су до сада радили искључиво мајстори са југа Србије. Последњих година организовано је неколико курсева за орезиваче па то сада раде мештани.

И док код младих не влада готово никакав интерес за овим старим занатом обуку завршавају углавном старија лица. Све је више и жена, међу њима је и Гизела Гедер.

"Већ 33 године учим овај посао и сваке године се научи нешто ново, нове саднице, нове сорте другачије се режу имају сада и другачији клип мале подлоге, велике подлоге, велике подлоге тако мора много да се учи даби стално био добар резач" каже Гизела Гедер из Зрењанина

Стеван Гузијан је одавно у пензији иако је загазио одавно у осму деценију живота готово свакодневно долази на посао.

"Пензија је мала па морамо се некако сналазити, зарадити који динар. Има три, четири године да се бавим овим послом полако. Није лако, ради се по снегу и киши али издржава се", истиче Стеван Гузијан из Зрењанина

Иако је досадашњи ток зиме протекао са доста снега на сву срећу свега неколико дана било је минус десет степени.

"Радимо са двадесет пет резача. Зимски период нам сада иде на руку, била је блага зима, тако да можемо да користимо сваки леп дан без снега и кише за резидбу. Старији људи се опредељују за овај посао више из разлога што су у пензији тако да им ово дође као нека додатна делатност док младе људе то не занима, ни због висине зараде коју могу зарадити а и ово је сезонски посао који траје максимално два до три месеца у току зиме", наглашава Золтан Киш, инжењер воћарства.

Последњих година у Војводини подиже се све више плантажа воћа тренутно је реч о двадесеттри хиљаде хектара. Највеће површине су под вишњама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво