Поскупео хлеб у Нишу

Хлеб у Нишу од данас је скупљи за 5 динара. Ову одлуку нишки пекари, у договору са осталим пекарама које снабдевају Ниш основном животном намирницом из околних места, донели су након укидања Уредбе о ограничењу цене хлеба од брашна типа 500.

Векну хлеба од 500 грама уместо досадашњих 30, Нишлије плаћају 35 динара.

"С обзиром да је све поскупело можда је ово и реална цена".

"Јесте оптерећење за буџет, за четворочлану породицу поготово".

"Не би требало да поскупи, али како е све скочило, брашно и гориво, реално је да поскупи и хлеб", кажу потрошачи у Нишу.

Линеарно за 5 динара поскупеле су и остале врсте хлеба од брашна типа 500 - векне од 300 и од 400 грама и резани бели хлеб.

"Пекари су правили губитак са ценом од 30 динара. Главни разлог за поскупљење хлеба је поскупљење брашна са 23 на 33 динара, значи за десет динара, затим поскупљење електричне енергије у најави за 20% за индустријску производњу.Братислав Вукадиновић", каже председник Уније пекара Ниша.

"И даље је то испод цене одређене Уредбом. Сматрам да ово није поскупљење, већ само усаглашавање цена у појединим деловима Србије где је конкуренција велика" истиче Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије.

У Центру за заштиту потрошача Форум сматрају да је ово поскупљење неоправдано.

"Ако је због цене брашна које поскупело, они то компензују кроз цене пецива, тако да нема оправдања да се повећају цене хлеба", каже Јован Јовановић", Центар за заштиту потрошача Форум Ниш.

У већини градова хлеб се продаје по старим ценама. Оне крљевачким пекарима нису исплативе, али не најављују поскупљење.

"Много производјача хлеба има, трговци то користе и имају велику маржу, тако да цену они диктирају, а не ми као производјачи", истиче Милан Томић, пекар из Краљева.

У Крушевцу и Чачку не искључују могућност поскупљења у наредном периоду, док су у Ужицу цену основне животне намирнице подигли и пре укидања Уредбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво