Вршац, једини град у Европи који има факултет са смером на ромском језику

Образовање, решавање стамбеног питања и запошљавање основни су проблеми са којима се сусрећу Роми у читавом свету, и на томе највише треба радити, закључак је шефа Делегације ЕУ у Републици Србији Сема Фабриција након данашње посете Вршцу.

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ је са градоначелницом Вршца Драганом Митровић обишао три ромска насеља чији су становници обухваћени програмима ЕУ усмереним на интеграцију и оснаживање ромске популације.

Вршац је светла тачка у овом процесу, јер локална самоуправа ради на побољшању услова становања и решавању проблема незапослености - и једини град у Европи где Роми могу да основне академске студије заврше на матерњем језику.

„Локална самоуправа је учинила доста тога у последње две године. Сложили смо се да су један од највећих проблема услови становања које ћемо, надам се, унапредити у наредном периоду, имамо и идеју и пројекте како би то могли да учинимо са друге стране нерешени имовинско-правни односи су такође проблем међу Ромима, немогућност прикључења струје, због недовршене легализације и ту је локална самоуправа учинила доста. Готово читаво насеље Мали Рит ушло је у процес легализације, тако да ћемо на тај начин решити и овај проблем", истиче градоначелница Вршца Драгана Митровић.

„Из разговора, са тренерима и студентима Високе школе за образовање васпитача на ромском језику видео сам да је интеграција заиста реалност и да сузбијање дискриминације заиста постоји”, рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији. „За ЕУ инклузија мањина је кључан елемент, такође је и део обавеза које је Србија преузела на себе у оквиру преговарачког поглавља 23, и ја вас уверавам да ћемо ми и у будућности остати веома посвећени управу унапређивању ова три најважнија сегмента, а то су образовање, решавање стамбеног питања и запошљавање.”

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво