На поновној лицитацији пољопривредно земљиште у Средњем Банату

Предузеће „Фуд планет” неће дугорочно располагати државном земљом у зрењанинском атару. Инвеститору је након управног поступка оспорено право на већ додељене оранице које ће сада поново морати на лицитацију.

Деветсто хектара државне земље, парцеле највећим делом у катастарским општинама Стајићево, Перлез, Клек, Орловат и Лукићево уместо инвеститору биће дато на коришћење пољопривредницима из тих места.

Након двогодишњег поступка, Управни суд у Новом Саду поништио је решење о уступању 900 хектара државне земље у дугорочни закуп на 30 година предузећу „Фуд планет” д.о.о. из Зрењанина, јер нису јасни критеријуми под којима је државна земља дата инвеститору.

Зрењанинац Славко Вуков један је од двадесет пољопривредника који су указивали на неправилности у поступку.

„Овде је реч о томе да ли таквим инвеститорима треба дати пољопривредно земљиште, тим пре што су то људи који практично немају дана искуства у обради пољопривредног земљишта. Пазите, ја кад бих своју земљу давао некоме у закуп гледао бих да ли је то човек који зна то да ради, да ли има механизацију и да ли има искуства. Што бих се, иначе, коцкао да дам некоме ко то никада није радио такав ресурс, такво богатство”, каже Славко Вуков, пољопривредник из Зрењанина.

„Неке ствари, неки закони, неке уредбе се доносе исхитрено. Ми смо увек давали наше мишљење, али ово није било у складу са њиховим мишљењем и то испало је сваки пут није у реду. Наше породице од тога живе и ми немамо никаква друга примање сем тога”, наводи Борислав Чизмаш, из Ботоша.

Инвеститор „Фуд планет” ни прошле године није обрађивао додељено државно земљиште, а да се оранице не би упарложиле накнадно је већ уступано паорима.

„Има малих газдинстава која опстају на овој државној земљи уназад десетак година од када се дели државна земља њима. Људи су се определили да остану ту где јесу, на својим домаћинствима уз ту државну земљу”, каже Дарко Мијановић из Клека.

„Очекујемо да ће локална самоуправа и Министарство пољопривреде дати земљиште у други круг лицитације. Изузетно касно, шесту годину заредом ухватиће нас март месец и због свега осталог и сматрамо као Удружење пољопривредника Баната да неко би требао да сноси моралну одговорност”, објашњава Драган Клеут, председник Савеза удружења пољопровредника Баната.

Младен Пешут, инвеститор из Земуна и оснивач „Фуд планета”, није се одазивао на рочишта, а ни сада није хтео да коментарише одлуку суда. По надлежности Министарства пољопривреде Србије, Градска управа Зрењанина за спорних 900 хектара државне земље одржаће крајем фебруара лицитацију у редовном поступку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво