Акција добровољног давалаштва крви у Лесковцу

Нови закон о трансфузијској медицини који је донет 2017. године, у Лесковцу је почео да се примењује тек од 1.јануара ове године. Стручњаци нишког Завода за трансфузију крви и лесковачки Црвени крст данас су од 10 до 14 часова организовали прву велику акцију добровољног давања крви.

Уместо у болници хумани Лесковчани убудуће крв могу добровољно да дају само у организованим акцијама. Прва од примене новог закона о трансфузијској медицини напунила је свечану салу града.

„Мислим да није то најбољи начин јер могли смо да дајемо крв кад год је био термин за давање, а сада морамо да чекамо акције,” каже давалац крви Зоран Јовановић.

„Ово је седми пут како дајем крв, на свака 3 или 4 месеца од како сам напунио 18 година”, наводи Лука Коцић, давалац крви.

Слађана Кнежевић, такође је добровољни давалац крви и каже: „Ја сам здравствени радник. Сад сам у пензији и знам колико значи давање крви.”

У Лесковцу има 3300 добровољних даваоца крви који су углавном драгоцену течност даривали у служби трансфузије. Сада велики посао очекује ангажоване у Црвеном крсту.

„Направили смо један календар акција за наредну годину и ми ћемо се трудити да то максимално чак и много више до сада пропагирамо”, наводи Небојша Цакић, председник Црвеног крста Лесковац.

У 16 болница односно банака на југу и југоистоку Србије крв ће се допремати из нишког Завод за трансфузију. У њиховој надлежности је прикупљање, обрада, тестирање и дистрибуција крви по недељном требовању.

„Ја сам заиста поносан што ћемо имати једну службу организовану по свим принципима светским. Као прималац крви ћу бити срећан јер нећу водити рачуна где ћу се разболети и повредити јер ће увек бити довољне количине крви”, каже доктор Предраг Ђорђевић, шеф прикупљања крви Завод за трансфузију Ниш.

Лесковачкој општој болници недељно је потребно између 70 и 80 јединица крви. Нови закон доноси и нова радна места. У служби трансфузије биће посла за још 4 лекара.

„По овом новом закону на 100 кревета иде један трансфузиолог који се активно укључује заједно са комплетном оперативом и договара око потребе крви. Значи имаће много више посла”, објашњава доктор Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

За почетак у Лесковцу ће месечно бити организоване две велике акције добровољног давања крви. Надају се да ће их до краја године бити најмање тридесетак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво