Криваја у Бачкој Тополи један од најзагађенијих водотокова у Србији

Еколошки покрет „За садашњост и будућност” из Бачке Тополе, указује надлежнима да је последњи тренутак да се спасе река Криваја. До сада су еколози у Бачкој Тополи организовали 53 протестна окупљања.

Река Криваја је дуга око 100 километара, кривудава је, уска и релативно плитка. Зато се свако загађење одмах примети. У Индустријској зони у Бачкој Тополи смештена је месопрерађивачка индустрија, прерађује се свињско и пилеће месо, али и остаци од те производње.

Отпадне воде завршавају у Криваји, која толику количину материја органског порекла не може да издржи. Органске материје се распадају, троше кисеоник у води, уништава се живи свет, а у приобаљу се осећа смрад, кажу нам грађани и еколози.

До Бачке Тополе река је бистра, а од насеља постаје мутна. Снег који је данас пао само је маскирао проблем.

„Видите боју реке која је онако сивкаста, пена се јако лепо види, види се да нема живота у њој. И оно што је изнад моста то делује да је лед, а није лед то је маст, окорела маст која тако стоји јер је ту запела и то је наводно, кажу колеге ловци, да је тако некад дебела да могу и ловачки керови преко ње да пређу”, каже Петер Червенак, председник Еколошког покрета.

„Воде по својој чистоћи се категоришу у пет група. Та пета категорија је категорија канализације, тако да је то постала заправо једна отворена канализација. Живота у њој, низводно од Бачке Тополе па све до негде Фекетића нема”, објашњава еколошкa активисткиња Илдико Менђан Плетикосић.

„Свим предузећима наложене мере да се уради акциони план у којим би се реализовали, да би се те граничне мере свеле у дозвољене вредности. Рокови су различити за различита предузећа, с обзиром да поједина предузећа не морају имати обавезу интегрисане дозволе, онда су ти рокови до краја 2025. године. Што се тиче предузећа која имају интегрисану дозволе ти рокови и вредности могу бити усклађени са законом о интегрисаном спречавању контроле загађивања животне средине и ти рокови, у овом тренутку, су до 2020. године”, наводи Драган Секулић, инспектор заштите животне средине.

Покушали смо да чујемо мишљење о решењу овог проблема од локалне самоуправе, али нам нису одговорили на захтев.

Са друге стране једна од компанија која се у извештају инспектора помиње као загађивач „Жибел” је прихватила наш захтев за разговор, нису желели пред камере, али су истакли да је у завршној фази изградња примарног пречистача за отпадне воде и да су они тај пројекат покренули самоиницијативно.

У Еколошком покрету су нам рекли да ће протесте настављати сваког 17. у месецу и убудуће.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи