Живот поред Коридора 10

Мештанима грделичког села Граово неопходан је нови мост, уместо дотрајалог висећег, и приступни путеви до Коридора 10. То би потпуно променило живот у том планинском селу.

Разбацано по махалама, потпуно скривено у брду изнад Јужне Мораве, без икаквих путоказа – до Граова утабаним макадамским путем воде само срце и корени. Граовчани су све старији и уморнији.

"Без пута смо, то је највећи проблем. Има шест километара до Грделице", каже Мирослав Младеновић, мештанин Граова.

Кроз село асфалт, али за махале већ морају чизме. Тренутно једини начин да се стигне до засеока Терезинци је теренско возило и, наравно, искусан возач.

"Овај пут би требао да се санира, да се уради, бар мало да се поправи, да се уради да функционише добро", каже Драгослав Стојановић, мештанин Граова.

Двадесетак људи овде деценијама већим делом године живе заробљени у блату. А нови, модерни пут – као на длану.

"Све што смо имали ми смо уложили, направили смо нову кућу. Не зна се, можда ће деца ту да остану да живе", наводи Жаклина Стојковић из махале Терезинци.

Ни десно ка центру села, ни лево ка ауто-путу и суседном Палојцу и оближњем Предејану, где су продавнице и школа. Сада је још теже јер је траса Коридора пресекла једину везу коју су, само пешке више од 40 година, имали преко висећег моста. Захваљујући "Коридорима Србије" лепши, другачији живот надохват је руке.

"Ми смо практично спремни да почнемо са радовима, чека се пројектна докуметнација и грађевинска дозвола и додао бих још да је локација моста утврђена. Имали смо две опције. Определили смо се за опцију која омогућава најбржу реализацију", објашњава Леонид Вуковић, шеф сектора Југ ЈП "Коридори Србије".

Урадиће "Коридори Србије" и приступне путеве, али град Лесковац мора хитрије да заврши сву неопходну техничку документацију, да изгради и везу са остатком села.

"Да се размишља и о овом путном правцу како би се повезао на овај мост који ће имати, и ширина ће бити довољна за друмски саобраћај", наводи Станиша Стојковић, инжењер ЈП "Урбанизам и изградња" из Лесковца.

Лакше, брже, краће бар пет километара, било би за све мештане, њих око 200. Становницима Терезинаца, сигурно је, захваљујући "Коридорима Србије", блато и прелаз преко несигурног моста биће ускоро – ружно сећање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи