Стање винограда у околини Суботице

Виноградари Суботичко-хоргошке пешчаре традиционално у јануару, на Дан Светог Винка, заштитника винара, организовано посећују винограде и проверавају у ком стању је винова лоза. Са њима је била наша суботичка екипа.

Вински витезови у првој овогодишњој мисији у винограду Петра Дулића у Таванкуту - провера здравља ластара и окаца.

"Све је сазрело како треба, види се да је добро неговано, тако да је све у реду", каже Ференц Шинка, виноградар са Палића.

Иако су биљке тренутно у добром стању, произвођачи вина страхују од мразева који су прошле године однели половину рода.

"У међувремену је било неколико мразних ноћи, али не тако јаких да би нашкодило виноградима И ми за сада можемо да кажемо да су виногради у врло добром стању", наводи Драгутин Миљковић, из Винског реда "Арена Забаткиенсис", Суботица.

Снежне падавине погодују виновој лози, тврде виноградари.

О томе Петар Чувардић, виноградар са Келебије каже: "Влага која нам је потребна, а нисмо је имали у јесењем периоду, она ће нам врло добро доћи".

На северу Србије обичаји налажу да се у зимски обилазак винограда иде са кобасицама и вином.

"Заливање је да пуно роди, да буде издашна винова лоза, да буде пуно грожђа, а за пудара-виноградара се качи кобасица, јер су то и тешки и лепи физички послови, да се он окрепи, да целе године има шта јести и пити", објашњава Миоград Кујунџић, виноградар из Суботице.

Следећи сусрет виноградари Суботичко-хоргошке пешчаре заказали су за 14. фебруар - Дан Светог Трифуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара