Мање незапослених у Зрењанину

На служби тржишта рада у Зрењанину током прошле године број незапослених смањен је за две и по хиљаде евидентираних. Највећи број њих је добио посао, неки су отворили своје фирме, а неки нису више у свом граду и у Србији.

Двадесетпетогодишња Јована Николовски запослила се пре месец дана у зрењанинској фабрици обуће „Стил”. Са дипломом угоститеља на посао у струци је чекала годинама, а јавила се на први конкурс Националне службе за запошљавање и једна је од око 2060 Зрењанинаца који су током 2018. године добили стално запослење.

„Ја сам отишла до бироа и видела на огласној табле конкурс и онда сам назвала ову фирму и тако сам чула да примају раднике”, каже Јована Николовски.

„Морају људи више да се потруде и да траже посао, сами траже. Да не чекају дуго на националној служби”, наводи Владимир Смиљкин, електротехничар.

По подацима тржишта рада у пет општина средњег Баната тренутно је око 10 хиљада незапослених, односно током прошле године је 2600 лица без запослења мање на евиденцији ове службе. Статистика каже да је 80 одсто њих дошло до новог радног места, а одређен број је отворио своја предузећа и остали су у Зрењанину. Неки више нису на евиденцији, јер су напустили Србију.

„Што се тиче лица која су брисана са евиденције могу да кажем да се гледано из месеца у месец у току 2018. године број новопријављених лица и број брисаних лица са евиденције се практично пклапа, тако да нема неког већег утицаја на ову статистику”, објашњава Татјана Мијатовић, из зрењанинске филијале Националне служб за запошљавање.

Уз нове инвестиције и најављено отварање производних погона планирано је да у наредних две године буде отворено још две и по хиљаде радних места у Зрењанину.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи