Суботичка синагога отворена за посетиоце

Након што је прошле године свечано отворена, суботичка синагога је од данас доступна посетиоцима и туристима.

Бисер европског градитељства, један од најлепших јеврејских сакралних објеката у свету, после 40 година обнове, отвара се за јавност.

"Задовољни смо због тога што јеврејска заједница Суботице напокон има свој сакрални објекат онако како га је саградила 1903. године", каже Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије.

Осим што служи за верске обреде, јеврејски храм биће домаћин конгреса и врхунских уметничких дешавања.

"Поред тога што ће задовољити културне потребе наших суграђана и посетилаца из земље и иностранства, догађаји ће бити достојни синагоги као духовном и сакралном објекту", наводи Тивадар Бунфорд, председник Фондације "Суботичка синагога".

Мађарска влада која је у претходних неколико година обезбедила кључну подршку за завршетак реконструкције синагоге, донираће ове године још 170.000 евра.

"На предлог мађарских стручњака, они су одлучили да буде и потпуна реконструкција оргуља у синагоги, јер су у лошем стању. Ове године је почела обнова, ове године ће и то бити урађено", каже Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета.

Суботичка синагога биће отворена за посетиоце и туристе од уторка до петка од 10 до 18 часова, суботом и недељом од 10 до 14 часова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво