Завејани путеви ка сјеничким селима, укинута ванредна ситуација у Лучанима

Путеви до кућа Сјеничко-пештерске висоравни и даље су завејани. Ветар и ниске температуре ноћу праве додатне проблеме житељима и путарима. Ванредна ситуација у Лучанима је, међутим, укинута.

Снег који путари уклoне дању, ветар поново нанесе ноћу, па већина путева који воде до села на Сјеничко-пештерској висоравни рашчишћавају се више пута.

"У задњих 10 дана неки путеви су и по трећи пут очишћени. Трудимо се да стигнемо до сваке куће. Можда је немогуће стићи до свих, али трудимо се да отворимо сваку кућу", каже Алекса Биочанин, координатор Општинске службе за чишћење.

Упркос напорима путара, због конфигурације терена, до појединих кућа, тешко је стићи. Неки због тога негодују.

"Овај је дошао у осам сати увече. Ја сам овде био у соби. Трк они се већ окрећу. Они додуше видеше и стадоше. Ја горе изађем да отворим вратницу да ми ово очисте. Каже вратница је затворена... Ова машина не може да се врати, као преврнуће се", каже Димитрије Вуловић, мештанин села Плана.

Фадил Хукић, багериста објашњава: "Стигли смо до једне капије, не знам како се тачно зове газда. Ту се налазила капија дрвена која је тешка неких 200 кг или 300 кг коју сам нисам могао да подигнем."

И продавци млека морају да се сами сналазе да дођу до главног пута докле може да стигне возило млекаре, од тога живе.

"Ако се не очисти на вријеме ми морамо сви мештани МЗ Тријебин на леђима или на санкама да носимо млека до главног пута", каже Расим Колашинац, пољопривредник.

"Видиш који је кијамет. Не могу машине да рашчисте, да је имало 10 машина не би могло јуче да се постигне", наводи Мурат Колашинац.

Општина Сјеница одржава 1500 километара локланих некатегорисаних путева.

"Успели смо да 95 одсто тих путева очистимо. Основни наш задатак је био да стигнемо до свих центара свих Месних заједница, да путеви за децу која иду у школе буду доступни, наравно за све оне болеснике", каже Раде Ракоњац, помоћник председника општине Сјеница.

До краја дана, најављено је да ће пут до сваке куће на Сјеничко-пештерској висоравни бити проходан.

Остали аутори: Лидија Дестановић
број коментара 0 Пошаљи коментар