Лекари са пасошем

Служба хитне медицинске помоћи у Бачкој Паланци прошле године је имала више од 4 хиљаде интервенција на терену. Ништа необично да њихови санитети не морају сваки други дан више пута да прелазе државну границу да би што хитније одговорили на позиве пацијената.

Лекар Милан Жарковић на челу је Службе хитне медицинске помоћи у Бачкој Паланци и тима од 40 запослених који сваки дан на посао обавезно носе и пасош. Општина Бачка Паланка има 13 села, а насеља Нештин и Визић су на другој сремској страни Дунава и најближа комуникација је преко моста који спаја Бачку Паланку и Илок. Практично, државну границу са Хрватском пређу четири пута због једне интервенције, а то је сваки други дан.

 

"Ако случајно журимо или када виде да имамо неких проблема или је гужва, онда нас најчешће пуштају и без печата. Имамо јако добру сарадњу са њима и нема никаквих проблема", каже др Милан Жарковић, из Службе Хитне Медицинске помоћи у Бачкој Паланци.

"Једна од основних обавеза и дужности у Служби хитне медиинске помоћи и свих наших запослених је да на посао носе пасош. Релативно брзо се попуни.  Једино је то можда мало отежавајућа околност", каже Биљана Вујатовић, медицинска сестра.

Синиша Лугоња, возач санитета додаје: "Више је проблем што је пасош лошег квалитета, па испуца од употребе него што га они печатирају. Не ударају нам стално, коректни су."

Мештани Визића и Нештина кажу мало им је било лакше када су до пре 5 година преко границе могли с пограничном пропусницом.

"Некад је то била погранична пропуснуица, сада већ требају пасоши. "Бебе које имају неколико месеци већ морају имати урађене пасоше. Јако је компликовано", каже Живко Драгојловић из Нештина.

"Морамо да идемо на скелу, на Баноштор - Бегеч или около преко Новог Сада да носимо нашу робу, а да прођемо на Паланци и Илоку - ми не можемо са робом да пролазимо. Значи, све што произведемо, пшеницу, кукуруз, ми носимо у Митровицу, Беочин, према Београду", објашњава Ђорђе Керечевић, пољопривредник из Нештина.

А тај, други пут од готово 100 километара, десет пута је дужи од оног испресецаног државним границама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи