Краљевчанин и у деветој деценији дресира псе

Драгослав Ракић из Краљева, већ 63 године одгаја и дресира псе. Обожава најверније човекове пријатеље, и још увек активно изводи љубимце на изложбе. Пехаре и признања својих љубимаца одавно не броји, а дресирао је до сада више од хиљаду паса свих раса.

Виталан и насмејан Драгослав Ракић ни на прагу десете деценије не одустаје од свог хобија - тренутно има два своја пса, лабрадора и немачког стафорда на дресури.

„Људи који узимају пса да узму грло које воле, које ће да чува и да поштује”, саветује Ракић, а на питање колико му је времена потребно да дресира пса одговара:

„Зависи од паса, зависи од расе, то је све исто као код људи или је паметан или је мање паметан. Али има расе која мора да се почне од 3 месеца, а има која почиње од 9 месеци, и обука траје месец дана, и добијете пса каквог желите.”

Драгослав Ракић, живи сам. Потомци су у Београду. Али врата дома су увек отворена за пријатеље и комшије, са којима радо прича о дресури паса.

„Најбољи комшија овде у нашем региону, а много мени значи. Ја немам неко расно куче, пса, али могу рећи само да његови савети ми много помажу”, каже комшија Мирослав Николић.

„Много зна о псима, помаже ми кад нешто не знам, кад год нешто имам неке проблеме с њим, он ми да савет”, наводи комшија Сергеј Петрески.

Готово две трећине живота Ракић је посветио дресури паса. До сада их је дресирао више од хиљаду, а од пехара својих љубимаца један посебно издваја.

„Била је цела Европа, било је 800 лабрадора, било је 5 судија, 4 енглеска и једна Финкиња, и све је пас осовојио. То је крај кинологије”, каже Драгослав Ракић.

Он већ планира учешће лабрадора и на изложбама током године. А на питање до када ће дресирати и одгајати псе, кроз смех одговара:

„Још 12 година, толико ми фали до 100, ако овако послужи здравље, значи нема проблема.”

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво