Руски кутак у Врању

У Гимназији „Бора Станковић” у Врању већ годину дана ради „Руски кутак”. Уз помоћ напредних технологија ту се одржава настава из руског језика и књижевности, а путем скајпа и комуниција са вршњацима из Русије.

Резултат сарадње Гимназије „Бора Станковић” са Физичко математичким лицејем из Владикавказа је „Руски кутак”. Ученици и професори су добили прилику да размењују искуства и међусобно се посећују. Једна група ученика се вратила из Русије, а друга се припрема.

„Једина ствар која ми је упала у око која се знатно разликује јесте да они тамо строго носе униформе, што би ето можда било добро да и ми уведемо код нас”, каже ученица Анђела Манић, а учитељица Меланија Стојилковић додаје:

„Одувек сам желела да идем тамо па сам чак маштала о томе и да студирам у Русији, што ће ми се можда и остварити након ове посете.”

На стручној пракси у Гимназији је и студент белгородске Духовне семинарије Ненад Бојков, он је у Русији четири године.

„Срби веома добро живе у Русији. Шетајући једном разговарао сам са родитељима на српском. Један од пролазника ми је пришао и загрлио ме зато што сам Србин”, каже Ненад Бојков, студент на пракси.

„Они ће вероватно путем ове размене имати могућност да се упознају са радом факултета, али наравно, да се та сарадња оствари, да заправо виде на лицу места како се одвија та настава на том факултету”, каже Сузана Мишић Станковић, директор Гимназије „Бора Станковић" у Врању.

Руски кутак отворен је прошле године. Овде ученици врањске Гимназије комуницирају са својим друговима из Русије.

Имају прилику да читају књиге на руском језику, неке су добили од донатора, а неке су им стигле из Русије.

„Чујемо се преко скајпа са вршњацима из Русије, али и са неким старијим ученицима и студентима, који нам говоре о својим искуствима, али и предностима и манама о студирању”, каже ученица Теодора Стојковић.

„Овај кутак није само Руски кутак, он је заправо свесловенски чија су врата увек отворена за све они који теже очувању и неговању ћирилице, православља и правих вредности”, објашњава Данијела Спасић, професор руског језика.

У Руском кутку ускоро ће бити отворено Удружење које ће окупљати Русе из Пчињског округа који ту живе још од бољшевичке револуције, али има и оних који су дошли због посла или љубави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво