Kрагујевачки академци повезали српске и руске универзитете

Поред добрих билатералних економских и културних односа, Русија и Србија, имају још мнoго простора за успостављање интензивније научне сарадње. Први корак ка томе, направила је Студентска Уније Србије, пре две године, отворивши широм врата за повезивање студената две земље.

Они граде нове мостове, засноване на знању, идејама и размени искустава. Од посете Сочију, у октобру 2017, где су боравили на Светском фестивалу омладине, крагујевачки студенти, постају својеврсни амбасадори Србије у Русији.

Међу 25.000 младих студената из целог света, поред посете културно историјским знаменитостима и најважнијим институцијама, успели су да као представници разлчитих факултета, потпишу споразуме и успоставе сардњу са сродним Универзитетима у Москви и Самари.

Тим факултета Инжењерских наука који је конструисао студентску формулу, пронашао је колеге истих интресовања.

„Јер и они такође учествују на том светском такмичењу које се одржава и везано је за пројекте, као што је формула, баги или моторцикли”, објашњава Милан Ивковић из организације младих инжењера ФИН у Крагујевцу.

„Ми на Правном факултету у Крагујевцу, смо обезбедили за све студенте, потпуно бесплатно учење руског језика, где ће се учити правни термини и како би сви заинтересовани студенти Праног факултета у Крагујевцу, могли олакшано да наставе студије у Русији", наводи Александар Петровић из Уније студентских организација Универзитета у Крагујевцу.

Само у прошлој години, крагујвачки студенти су четири пута боравили на различитим скуповима и Фестивалима у тој земљи.

Били су гости наше Амбасаде у Москви, али и домаћини приликом обележавања 180 година од успостављања дипломатских веза Србије и Русије. На скупу волонтера из целог света у Москви и Крагујевчани су имали свог представника.

„Поздравио нас је председник Путин и Сергеј Лавров, у ЦСК арени, поздравили су цео догађај испред Фјучер тима организације. То је једно незаборавно искуство, успоставили смо доста контаката, разменили идеје, имамо неке заједничке визије и надам се, да ћемо то реализовати у будућности", каже Димитрије Варјачић из студентске Уније ФИН Крагујевац.

Кроз заједничке радионице, пројекте, размену искустава, научних достигнућа и сазнања, студенти две земље, отварају пут за даљу размену и стипендирање научника. Услови студирања су, кажу, Крагујвчани слични, јер су пресудни истрајност и знање. Зато, кажу, да поштујући прошлост граде будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи