Дигитална задруга за помоћ предузетницама у Косјерићу

У оквиру пројекта за развој женског предузетништва, у Косјерићу је основана дигитална, електронска задруга. Кооперанти задруге су жене, домаћице из сеоског и градског подручја које ће уз јединствен лого, амбалажу и маркетинг, своје производе, представити на порталу задруге и учинити их доступним на тржишту.

Годинама стицано умеће у припреми зимнице за потребе домаћинства Јасминка Ђуровић временом је преточила у вишеструко увећану производњу, за коју ће, како очекује кроз пројекат дигиталне задруге, обезбедити сигурног купца.

"Сада сам проширила асортиман тако да имам десетак производа. Имам јагоду, купину, малину, аронију и црну рибизлу. Када будем нашла тржиште, желим све то да прерађујем, да не дајем као сировину”, каже Јасминка Ђуровић из Косјерића.

И у домаћинству Ђокића које се, користећи природни потенцијал, опробало у производњи калифорнијске пастрмке, желе сигуран пласман, али и унапређење производње.

"Укључила сам се у програм општине Косјерић првенствено да мало поспешимо продају свеже пастрмке, баш ту на лицу места на базенима. У плану нам је да радимо филете пастрмке и да их димимо. Добила сам средства да набавим ту вакуум машину", наводи Драгана Ђокић из села Зарићи.

Помоћник председника општине Косјерић Радован Крсмановић рекао је да је 20 од 50 жена добило грантове у виду опреме, у висини од 50.000 до 200.000 динара, који ће им помоћи да унапреде своју производњу. "Сада радимо промоцију њихових производа", каже Крсмановић.

Од сезоне до сезоне, у косјерићком крају произведе се и до десет пута више пољопривредно-прехрамбених производа који, упркос потенцијалу туристичког тржишта у окружењу, најчешће не стигну до купца.

"Ово је један од најбољих начина да направимо везу између понуде и потражње и путем портала обезбедимо малим произвођачима да могу да понуде своје производе и, са друге стране, купцима да они једноставно могу купити такве производе", каже Жељко Средић из етно-села "Гостољубље".

Осим јединствене базе података и повећања броја кооперанарта, до краја године, како је планирано, задруга ће радити на добијању сертификата и јединствене трансфер станице.

број коментара 0 Пошаљи коментар