Жабаљ: Сеперација отпада

Министарство за заштиту животне средине уручило је Општинама Жабаљ и Врбас по једно возило за прикупљање комуналног отпада у оквиру пројекта "Управљање отпадом у контексту климатских промена" који је министарство реализовало у сарадњи са "Немачком организацијом за међународну сарадњу - ГИЗ".

Нови камион за сакупљање отпада има за два кубика већу запремину у односу на онај који је до сада радио у општини. Сада ће се дупло убрзати рад на прикупљању комуналног и отпада за рециклажу, сматра Горан Стојшић из Комуналног предузећа "Чистоћа" Жабаљ.

 

"Радимо два села, једне недеље, два села друге недеље. Увек тако идемо два пута месечно. Сада ћемо колико сам ја упућем појачати то и ићи ћемо једном недељно. Имаћемо два возила, са овим старим возилима то нисмо могли да постигнемо", каже Горан Стојшић, из ЈКП "Чистоћа" у Жабљу.

Сем возила за сакупљање отпада општина Жабаљ је од овог пројекта добила и 1080 канти за смеће, које ће се искључиво користити за сакупљање пластичног отпада. Циљ је да свако од 7000 домаћинстава има једну канту за прикупљање пластике.

"Пет амбалажу ћемо посебно скупљати са овим камионом, пресовати је и продавати, што ћемо касније улагати да свим домаћинствима омогућимо да имају по две канте и улагати у рециклажни центар". наводи Радомир Злоколица, директор ЈКП "Чистоћа" у Жабљу.

Министарство екологије има дугорочну стратегију да се затварају депоније и отварају Регионални центри за прикупљање и селектовање отпада.

"Ови видови и остали видови помоћи у смислу сакупљања рециклажног отпада, раздвајања, минимизовања количине отпада, а онда оног преосталог комуналног који не може другачије да се рециклира да се искористи на друге начине као ресурс. Значи депоновање мора да постане ствар прошлости", каже Филип Абрамовић, из Министарства заштите животне средине.

У Жабљу и насељеним местима имају три депоније на којима се одлажу све врсте отпада и управо је то један од већих еколошких проблема. Зато су овде поново покренули иницијативу за поновно покретање општинског рециклажног центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво