На Мокрој гори завршава се Кустендорф

На Мећавнику, у Мокрој Гори, вечерас се завршава XII Кустендорф - међународни филмски и музички фестивал, који је и ове године окупио ауторе из читавог света. Најбољи међу њима, са Мећавника ће се вратити са фестивалским наградама - златним, сребрним и бронзаним јајетом, али је добитак заједнички - у драгоценим сусретима твораца, продуцената, глумаца, талената - младих и реномираних филсмких аутора.

Кустендорф је место где се, уз такмичарски програм - у коме је ове године приказан 21 филм домаћих и иностраних аутора, ужива и у ретроспективама великана, упознају нови аутори и концепти,а на улицама Дрвенграда и фестивалским радионицама, срећу светске звезде попут Мета Дилана. Кустендорф је фестивал који слави уметност.

 

"Филм је, на жалост, само индивидуално остао умјетност, он је у тој масовној производњи која је почела прије двадесет година, заправо, изгубио тај епитет, међутим, постоје умјетници, који још увјек праве филмове и ми, заправо, овдје покушавамо да, на најбољи могући начин, пласирамо идеју да је то умјетност", каже Емир Кустурица, редитељ и оснивач „Кустендорфа".

Конципиран као противтежа свакој комерцијализацији, Кустендорф спаја оне који трагају за квалитетом: већ успешне и оне који теже успеху, пред младима који долазе из читавог света, о својим филмовима, на Мећавнику сведоче најбољи аутори, продуценти, глумаци...

"Кустендорф је баш и познат и успешан што је и ослобођен гламура и ослобођен свих тих неких паразита уметности, него је заиста фестивал о ономе о чему и треба да буде - о комуникацији, о сусрету и о уметности, о ономе што треба да буде и што је право, природно", наводи Милош Биковић, глумац.

Фестивал, већ потврђен као једна од најзначајнијих културних манифестација у Србији, у Мокрој Гори је створио чудо у Дрвенграду, на Мећавнику - планетарно познатом као граду под чијим се крововима размотавају изузетне и вредне "покретне слике".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво