"Игре слободе" у Пожаревцу

Филм Љубичевске коњичке игре - игре слободе нашег колеге Новице Савића синоћ је премијерно приказан у пожаревачком Центру за културу. Говори о оснивању игара, али и о витештву и љубави према коњима.

55 година храбрости, љубави и традиције Љубичевских коњичких игара стало је у документарни филм "Игре слободе" Новице Савића, који је премијерно приказан у пожаревачком Центру за културу.

 

"Кроз филм нас води Михајло Несторовић, глумац у улози Миливоја Живановић, први војвода Љубичевских коњичких игара. Ја сам такође захвалан фондацији Слободан Стојановић од које смо добили текст по коме филм и носи име и тај текст је коришћен у филму", каже Новица Савић, аутор филма "Игре Слободе".

Причу о почецима Љубичевских коњичких игара, али и о снази витештва, публика у пуној сали много пута је прекидала аплаузима и смехом.

"То је за мене доживљај. Цео мој живот. Склоп нечег чему сам ја посветио љубав. Као кад човек воли породицу, децу, унуке, тако ја волим овај спорт", објашњава Раде Миловановић, петоструки витез и тренер вишебојаца.

Ово дело пуно динамичних, необичних и живих кадрова није било лако ни снимити, пре свега због бројних правила безбедности на играма.

О томе сведочи и Зоран Гавриловић, директор фотографије "Равен висион": "Ми смо заиста имали великих проблема да технички одрадимо филм овакав какав јесте, односно, да поставимо камере на неким местима где јасно не смеју да стоје, али ми смо ризиковали, чак и наше животе. Јер коњ и јахач су кренули са копљем у руци, а ти мораш да поставиш камеру. А ти не знаш ни да ли си уопште снимио то."

Филм "Игре слободе" биће приказан и на Радио-телевизији Србије у оквиру серијала "Траг."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи