Зимска патрола до пиротских села

Чланови радио клуба Пирот у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације и Црвеним крстом формирали су такозване „Зимске патроле" чији је циљ да помогну мештанима најудаљенијих села. Патрола је обишла мештане старопланинских села Засковци и Топли До, а са њима је била и наша екипа.

Тешко је проходан пут до Засковаца и Топлог Дола, удаљенијих старопланинских села. Путари су успели да пробију сметове, али на путу је пуно снега и леда.

У Засковцима зимује свега двадесетак времешних мештана. Кажу да се пут слабо одржава, да је снабдевање отежано и жале се на сигнал мобилне телефоније.

„Махом су остали све стари људи, по један или два, а највише три у домаћинству. Млади су отишли. Мобилне телефоне смо имали, али то је угашено,” каже Добривоје Цолић из села Засковци, а његова комшиница Тугомирка Младеновић се жали: „Немамо доктора, он долази у Топли До, а овде не долази.”

У суседном селу Топли До затичемо мештане како покушавају да очисте снег до својих кућа и помоћних објеката. Од тридесетак становника половина су социјално угрожени.

„Са сином живим и он ми помаже. Син не ради нигде, а живимо од моје пензије,” каже Вера Мијић из села Топли До.

„По оваквом времену јако је тешко они набаве основне животне намирнице, тако да смо им поделили пакете хране. око 20 пакета смо поделили у ова два села,” наводи Кристина Василев из Цревеног крста у Пироту.

Радио клуб Пирот сваке зиме организује патроле до најудаљенијих села. У сарадњи са Штабом за ванредне ситуације и Црвеним крстом деле помоћ и проверавају проходност путева. Када затаји модерна техника за радио везу нема зиме.

„Ми смо у радио вези са колегама из других градова Србије, чак и из суседне Бугарске. Проблем је свуда, јер су на снажи наранџасти и жути аларм. Овде код нас није толико опасно,” каже Бојан Божић, председник Радио клуба „Пирот”.

Зимске патроле ће ових дана стићи до свих најудаљенијих домаћинстава на територији Пирота. Радио аматери опремљени су и обучени да помогну и у најекстремнијим условима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи